Σταυρός αγιασμού
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σταυρός αγιασμού (EL)
Sanctification cross (EN)

Σταυρός αγιασμού. Ξυλόγλυπτος πυρήνας με μεταλλικό δέσιμο. Η βάση είναι κυκλική, με ημισφαιρικό εξόγκωμα, καλυμμένη από πλέγμα συρματερών κοσμημάτων. Οκτάπλευρη λαβή με πολυεδρικό κομβίο λίγο πιο κάτω από τη μέση. Στη μία όψη, η Βάπτιση στο κέντρο, ο Ευαγγελισμός και η Υπαπαντή στην κάθετη κεραία. Στις απολήξεις της οριζόντιας κεραίας, δύο ευαγγελιστές (δεξιά, ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος). Στην άλλη όψη, η Σταύρωση στο μέσο, η Μεταμόρφωση και η Εις Άδου Κάθοδος στην κάθετη κεραία. Τα σκέλη της οριζόντιας κεραίας καταλαμβάνουν οι δύο άλλοι ευαγγελιστές. Λεπτοδουλεμένο ανάγλυφο. Μεταλλικό πλαίσιο με οξυκόρυφα ανοίγματα για τις παραστάσεις και ελικοειδή συρματερά κοσμήματα. Στις εσωτερικές γωνίες του σταυρού, καρδιόσχημα και ρομβόσχημα μοτίβα με μαργαριτάρια. Στις απολήξεις των κεραιών, πρόσθετα ανθεμοειδή κοσμήματα, επενδεδυμένα με τυρκουάζ και κοράλλια. Κοράλλια σε ίσες αποστάσεις στολίζουν και το περίγραμμα του πλαισίου. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Dodecanese (EN)

Σταυρός αγιασμού (EL)
Sanctification cross (EN)

Ξύλο (EL)
Κοράλλι (EL)
Λίθος ημιπολύτιμος (EL)
Μέταλλο (EL)
Wood (EN)
Semi-precious stone (EN)
Coral  (EN)
Metal (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)

Πλάτος: 9.5 εκ. Ύψος: 21.5 εκ. (EL)


1801 AD - 1899 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

H61HKX



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.