Σταυρός αγιασμού
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σταυρός αγιασμού (EL)
Sanctification cross (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)
Σταυρός αγιασμού. Ξυλόγλυπτος πυρήνας, μεταλλική επένδυση. Ημικυκλική βάση, χυτή, με πρόσθετο συρματερό διάκοσμο και τέσσερις, εναλλάξ μπλε και πράσινες, πέτρες, σε τετράγωνες υποδοχές. Ημικυκλική, βιδωτή λαβή, με συρματερή επίσης διακόσμηση και σφαιρίδιο στο μέσο, ενώ χαμηλά, δύο χυτοί μίσχοι με κοράλλια (το ένα λείπει). Στη μία πλευρά, η παράσταση της Βάπτισης και στην άλλη της Σταύρωσης στο μέσο, μεταξύ των τεσσάρων Ευαγγελιστών που καλύπτουν τα σκέλη των κεραιών και στις δύο όψεις. Μεταλλικό δέσιμο που δημιουργεί πλαίσια για τις παραστάσεις, πολύλοβα, οξυκόρυφα τοξύλλια. Στα άκρα της οριζόντιας κεραίας, χυτά κοσμήματα, φυτικά. Ψηλά, πουλί με ανοιγμένα φτερά και μαργαριτάρι στην πλάτη. Στις τέσσερις γωνίες του σταυρού προσαρμοσμένα χυτά εξαπτέρυγα με μαργαριτάρια. Πράσινες και μπλε πέτρες στολίζουν τις γωνίες των κεντρικών παραστάσεων. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Dodecanese (EN)

Σταυρός αγιασμού (EL)
Sanctification cross (EN)

Ξύλο (EL)
Λίθος ημιπολύτιμος (EL)
Μέταλλο (EL)
Wood (EN)
Semi-precious stone (EN)
Metal (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)

Πλάτος: 9.0 εκ. Μήκος: 5.5 εκ. Ύψος: 20.0 εκ. (EL)


324 AD - 1912 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

NA9E7W



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.