IThrAeg E185: Διάταγμα του αυτοκράτορα Αδριανού

IThrAeg E185: Διάταγμα του αυτοκράτορα Αδριανού
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
In Copyright (InC)

Σε καθεστώς Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Περιορισμένη Χρήση
INC



IThrAeg E185: Διάταγμα του αυτοκράτορα Αδριανού (EL)
IThrAeg E185: Edict of emperor Hadrian (EN)

Τμημα Β: Απότμημα από το μέσον του κορμού μαρμάρινης στήλης επιμελώς αναδιαμορφωμένο σε δεύτερη χρήση κατά το πλάτος και το πάχος: η λοξή διατομή της αρχικής οπίσθιας όψεως υποδηλώνει ότι χρησιμοποιήθηκε ως επίθημα ή επίστεψη κίονος. Το κατώτερο τμήμα της αρχικής κύριας (ενεπίγραφης) επιφανείας έχει λοξώς αποκρουσθεί ενώ η αριστερή πλευρά έχει επιμελώς αποκοπεί προκειμένου ο λίθος να προσαρμοσθεί στις αναγκαίες για την δεύτερη χρήση του διαστάσεις. Μικρές αποκρούσεις κατά την κύρια όψη. (EL)
Διαστάσεις: τμημα Α: 0,45x0,21x0,20· τμήμα Β: 0,34x0,33x0,22. (EL)
μάρμαρο (EL)
Στην κυρία όψη διασώζεται επιγραφή σε δέκα πέντε (15) στίχους, η αρχή των οποίων έχει αποκοπεί κατά την αναδιαμόρφωση του πλάτους του λίθου. Μεταξύ Α και Β φαίνεται ότι μεσολαβούσε ένας ακόμη στίχος, ο οποίος ελλείπει σήμερα και αποκόπηκε κατά την διχοτόμηση και αναδιαμόρφωση του αρχικού μνημείου. Χάραξη επιμελής. Τα γράμματα των στίχων 1-4 έχουν αραιότερη διάταξη. Ύψος γραμμάτων: τμήμα Β: 0,015. (EL)
Τμήμα Α: Το άνω μέρος ορθογώνιας στήλης από τοπικό μάρμαρο. Στην άνω επιφάνεια τόρμος με αύλακα μολυβδοχοήσεως, από δεύτερη πιθανότατα χρήση. Αποκρούσεις κυρίως κατά τις ακμές και τις γωνίες. Το μνημείο θεωρήθηκε αυτοτελές και χαρακτηρίσθηκε ως “τιμητικό βάθρο” από τον πρώτο εκδότη, ο οποίος πάντως υπογράμμισε την ασυνήθιστη χρήση ονομαστικής πτώσεως για το όνομα του αυτοκράτορος, αντί της αναμενόμενης αιτιατικής. Όπως θα φανεί κατωτέρω, πρόκειται για το άνω μέρος ενιαίου μνημείου. (EL)
Διάστιχο: τμήμα Β: 0,03-0,06. (EL)

Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας/ ΕΙΕ (EL)


Ροδόπη, Μαρώνεια, Παληόχωρα (EL)



διάταγμα (EL)
μάρμαρο (EL)
Επιγραφική (EL)
Επιγραφές (EL)
στήλη (EL)


Publisher: Εθνικόν Ίδρυμα Ερευνών - Κέντρον Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος
Author: Ἀντιγόνη Ζουρνατζῆ.
Title: "Ἐπιγραφὲς τῆς Θράκης τοῦ Αἰγαίου, μεταξὺ τῶν ποταμῶν Νέστου καὶ Ἕβρου (Νομοὶ Ξάνθης, Ῥοδόπης καὶ Ἕβρου)"
Author: Μαρία Γαβριέλλα Παρισάκη.
Date: 2005
Publisher: Υπουργείο Πολιτισμού - ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων
Place: Ἀθῆναι
Author: Σελήνη Ψωμᾶ.
Author: Λουίζα Δ. Λουκοπούλου.

Εικόνα

Ελληνική γλώσσα

Όπως για όλα τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, για την αναπαραγωγή των απεικονίσεων των ενεπίγραφων μνημείων απαιτείται άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα επιστημονικά δεδομένα των συλλογών αποτελούν καρπό της ερευνητικής εργασίας των ερευνητών και συνεργατών του Ινστιτούτου, κατά συνέπεια τα πνευματικά τους δικαιώματα ανήκουν στο Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, υπό τον όρο ότι γίνεται αναφορά στην προέλευσή τους. (EL)
As for all monuments of cultural heritage, permission from the Greek Ministry of Culture is required for the reproduction of photographs of the inscriptions. The scientific data of the collection is the product of research work undertaken by researchers and collaborators of the Institute, therefore copyright for all data in the collection belongs to the Institute for Greek and Roman Antiquity of the National Hellenic Research Foundation. These data may be used freely, provided that there is explicit reference to their provenance. (EN)

http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/

http://pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/71464
Βυζαντινή Συλλογή Κομοτηνής.
http://hdl.handle.net/10442/01/71464



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.