Χάλκινο κάτοπτρο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Χάλκινο κάτοπτρο (EL)
Bronze mirror (EN)

Χάλκινο κάτοπτρο. Δεν σώζεται η συμφυής κάθετη λαβή, πιθανόν λόγω θραύσης πριν από την εναπόθεση του κατόπτρου στον τάφο. Κατασκευάστηκε με την τεχνική του "χαμένου κεριού». Πρόκειται για κυκλικό και επίπεδο στις δύο όψεις δίσκο. Κοσμείται σε σημείο της περιφέρειάς του, και στις δύο όψεις, στο σημείο όπου αρχικά ενωνόταν με την κάθετη λαβή, με ανθέμιο που προβάλλει από τη ζεύξη δύο σπειροειδών ελίκων, οι οποίες απολήγουν σε μικρότερες σπείρες. Η διακόσμηση αποδόθηκε έγγλυφα και διατηρούνται υπολείμματα από αργυρές ενθέσεις. Σε επισκευή οφείλεται η αντικατάσταση της κάθετης λαβής με μικρό χάλκινο ορθογώνιο στέλεχος που κολλήθηκε στο κέντρο της μιας όψης, με διαμπερή οπή στο άνω τμήμα του για την στερέωση με τη χρήση χάλκινης βελόνης της αφαιρούμενης οριζόντιας λαβής που θα ήταν ξύλινη. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Κάτοπτρο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Reflector (EN)

Μπρούντζος (EL)
Άργυρος (EL)
Bronze (EN)
Silver (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Διάμετρος: 18.5 εκ. (EL)


350 BC - 301 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

B0BQWF



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.