Ξίφος τύπου Naue II
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ξίφος τύπου Naue II (EL)

Ξίφος τύπου Naue II (Ομάδα C/Allerona). Θραυσμένο στο κατώτερο τμήμα. Ορθογώνια λαβή που "φουσκώνει" ελαφρώς στο μέσον και απολήγει σε δύο κερατόσχημους κνώδοντες μεταξύ των οποίων φύεται επίμηκες και ορθογώνιο γλωσσίδι (προεξοχή). Κυρτοί ώμοι στο φυλακτήρα. Τρία καρφιά διατεταγμένα κατά τον κάθετο άξονα στη λαβή και άλλα τέσσερα, ανά δύο στο φυλακτήρα. Μαζί με το περιχείλωμα που ξεκινά από τους κνώδοντες και χάνεται στην αρχή του φυλακτήρα θα στερέωναν τη φθαρτή επένδυση της λαβής. Λεπίδα με παράλληλες κόψεις που συγκλίνουν στην ακή μόνο στο κατώτερο τμήμα της. Ισχυρή πλαστικά αποδοσμένη νεύρωση διατρέχει τη λεπίδα με τη μορφή ζεύγους ραβδώσεων που ξεκινούν κάτω από το φυλακτήρα και ενώνονται πάνω από την αιχμή. Πιθανώς ένα δεύτερο ζεύγος εγχάρακτων γραμμών διακρίνεται παράλληλα προς τις κόψεις στο κατώτερο τμήμα της λεπίδας και για τμήμα μήκους 0,165μ. από την ακή. Έντονα διαβρωμένη επιφάνεια. Τα άκρα των κόψεων έχουν "ανοίξει" κατά τόπους. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Achaia (EN)

Ξίφος τύπου Naue II, Ομάδα C (EL)
Naue II sword, Group C (EN)

Χαλκός (EL)
Copper (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας (EL)

Μήκος: 63.6 εκ. (EL)



Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

K7JVZJ



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.