Ψευδόστομος αμφορέας

Ψευδόστομος αμφορέας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ψευδόστομος αμφορέας (EL)
Stirrup amphora (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου (EL)
Ψευδόστομος αμφορέας. Σώζεται το μεγαλύτερο μέρος του σώματος και η προχοή. Συγκολλημένο από πολλά όστρακα και συμπληρωμένο με γύψο. Σώμα σφαιρικό. Προχοή κάθετη, σωληνωτή, με κοίλο περίγραμμα. Χείλος χωνοειδές, τριγωνικής διατομής. Πηλός κιτρινωπός, λεπτός, χανιώτικος. Αλείφωμα στο χρώμα του πηλού, στιλπνό. Βαφή καστανή, κυμαινόμενη, ανομοιόμορφα ψημένη, στιλπνή. Διακόσμηση: Στο σώμα δύο ομάδες τριών ανισοπαχών ταινιών. Στον ώμο χταπόδι του οποίου το σώμα φτάνει μέχρι την κάτω ομάδα ταινιών. Το κεφάλι και το σώμα του χταποδιού είναι ολόβαφα, και έχουν τριπλό περίγραμμα. Τα μάτια αποτελούνται από κύκλο με στιγμή και είναι ελαφρά διαφορετικά μεταξύ τους. Τα πλοκάμια είναι σε δύο σειρές. Πάνω από το κεφάλι, δύο μικρότερα πλοκάμια (1+1) με τριπλό περίγραμμα. Ταινία στη βάση της προχοής και στο χείλος εσωτερικά και εξωτερικά. Η εξωτερική είναι αμελής και ανισοπαχή. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Lasithi (EN)

Αμφορέας ψευδόστομος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Stirrup jar (EN)

Πηλός κίτρινος (EL)
Yellow clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου (EL)

Διάμετρος: 14.2 εκ. Ύψος: 13.0 εκ. (EL)


1400 BC - 1300 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

UCSIRC



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.