Χρυσό δισκάριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Χρυσό δισκάριο (EL)
Gold disc (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας (EL)
Χρυσό δισκάριο με έκτυπη απόδοση των προτομών ενός ζευγαριού σε εναγκαλισμό. Παρόμοιο θέμα συναντάμε συχνά σε επιτύμβιες στήλες των ρωμαϊκών χρόνων. Τις παρυφές διακοσμεί ένα έκτυπο ιωνικό κυμάτιο που παίζει συγχρόνως και το ρόλο πλαισίου της παράστασης και δύο οπές προσάρτησης εκατέρωθεν. Η γυναίκα δεξιά φοράει ιμάτιο που καλύπτει την κεφαλή και το αριστερό χέρι, αφήνοντας ακάλυπτη την κόμμωση στο μέτωπο και την παλάμη των χεριών τα οποία έχει σταυρωμένα. Στο στήθος του άνδρα 3-4 καρδιόσχημα φύλλα και πάνω από το δεξιό ώμο φυτικό κόσμημα (4-5 γλωσσωτά κοσμήματα και στη συνέχεια προς τα πάνω κάτι που μοιάζουν με φτερά. Στον άνδρα διακρίνεται η κόμμωση και το ένα αυτί. Πιθανότατα αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο (επίρραμμα) πάνω σε φθαρτό υλικό ( ύφασμα, δέρμα). (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Karditsa (EN)

Δισκάριο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Disc (EN)

Χρυσός (EL)
Gold (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας (EL)

Διάμετρος: 6.5 εκ. (EL)


31 BC - 700 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

Q0ROC6



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.