Πινάκιο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πινάκιο (EL)
Plate (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)
Πινάκιο. Σώμα αβαθές με λοξά και ελαφρώς καμπύλα τοιχώματα. Η αποστρογγυλεμένη απόληξη των τοιχωμάτων αποτελεί το χωρίς ιδιαίτερη διαμόρφωση χείλος με κλίση προς τα έξω. Βάση χαμηλή, επίπεδη. Λεπτεγχάρακτη, γραπτή διακόσμηση αναπτύσσεται σε ολόκληρη την εσωτερική επιφάνεια. Κεντρικό μετάλλιο ορίζεται από τέσσερις ομόκεντρους κύκλους. Τέσσερις εγχαράξεις, επίσης, ορίζουν περιμετρικά το σώμα του αγγείου. Την εγχάρακτη διακόσμηση τονίζει κίτρινο, πορτοκαλί και μπλε χρώμα. Περιμετρικά του μεταλλίου εναλλάξ πυραμοειδές γραπτό κόσμημα σε πράσινο και καφέ χρώμα. Πάνω από τους εγχάρακτους κύκλους του σώματος δημιουργείται πλατιά ταινία περιμετρικά του αγγείου, σε μπλε χρώμα που περικλείει εναλλάξ σχηματοποιημένα μοτίβα από εκφυλισμένους κύκλους και από δυο χιαστί γραμμές με τέσσερις μικρούς κύκλους ανάμεσά τους. Πάνω από την ταινία γραπτή διακόσμηση από δυο επάλληλες γραμμές περιτρέχουν το χείλος, το οποίο τονίζεται με μπλε χρώμα. Υπόλευκο επίχρισμα, απολεπισμένο σε πολλά σημεία εσωτερικά και εξωτερικά του αγγείου. Υπόλευκη εφυάλωση εσωτερικά και εξωτερικά, απολεπισμένη κατά τόπους. Διακρίνονται ίχνη καύσης σε τμήματα της επιφάνειας του αγγείου, ιδίως εσωτερικά και εξωτερικά του χείλους. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Chania (EN)

Πινάκιο (EL)
Tray (EN)

Πηλός καστανός ανοικτός (EL)
Light brown clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Διάμετρος: 24.0 εκ. Ύψος: 3.0 εκ. (EL)


1500 AD - 1599 AD



Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

2NUE5M



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.