Δύο χρυσές κυλινδρικές ψήφοι ως απολήξεις του χρυσού κοσμήματος κεφαλής ΜΘ 7968

Δύο χρυσές κυλινδρικές ψήφοι ως απολήξεις του χρυσού κοσμήματος κεφαλής ΜΘ 7968
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Δύο χρυσές κυλινδρικές ψήφοι ως απολήξεις του χρυσού κοσμήματος κεφαλής ΜΘ 7968 (EL)
Two gold tubular beads, endings of the gold head ornament MTh 7968 (EN)

Δύο χρυσές κυλινδρικές ψήφοι ως απολήξεις του χρυσού κοσμήματος κεφαλής ΜΘ 7968. Ακέραιες. Πρόκειται για δύο κωνικούς κυλίνδρους από έλασμα, η κύρια όψη των οποίων είναι διακοσμημένη με ένα έκτυπο κακότεχνο γοργόνειο που περιβάλλεται από μία στεφάνη με φύλλα ρόδακα, σχηματισμένα από ένα απλό και ένα κοκκιδωτό σύρμα. Τα ίδια σύρματα χρησιμοποιούνται επίσης για τέσσερα ακόμη φύλλα στις γωνίες του πεδίου της παράστασης, το όποιο ορίζεται επάνω και κάτω, στις παρυφές του κυλίνδρου, με τρία παράλληλα σύρματα, ένα στριφτό μεταξύ δύο κοκκιδωτών. Στο κάτω μέρος της κύριας όψης των κυλίνδρων υπάρχουν δύο τρύπες, αντίστοιχες με δύο άλλες στο πίσω μέρος τους, για τη διέλευση των δύο συρμάτων με τα όποια στερεώνονταν τα άκρα των δύο συριγγών μέσα στους κυλίνδρους. Διατηρήθηκε ένα μόνο χοντρό σχετικά τέτοιο σύρμα στον ένα κύλινδρο. Το ένα άκρο του έχει σφαιρική κεφαλή καρφιού, η οποία καλύπτει την αριστερή τρύπα κάτω από το αριστερό γοργόνειο, ενώ το άλλο άκρο του, διαπερνώντας τις ακραίες σπείρες μιας από τις δύο σύριγγες του ΜΘ 7969, βγαίνει από την αντίστοιχη τρύπα στο πίσω μέρος του κυλίνδρου, όπου παρουσιάζεται λυγισμένο προς τα κάτω. Δίνει την εντύπωση άγκιστρου για την ανάρτηση του κοσμήματος. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Κόσμημα κεφαλόδεσμου (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Headband jewelry (EN)

Χρυσός (EL)
Gold (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Πλάτος: 2.5 εκ. Ύψος: 3.0 εκ. (EL)


510 BC - 500 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

R9YXKD



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.