Χάλκινο ομοίωμα δίτροχης άμαξας

Χάλκινο ομοίωμα δίτροχης άμαξας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Χάλκινο ομοίωμα δίτροχης άμαξας (EL)
Bronze model of a two-wheeled carriage (EN)

Χάλκινο ομοίωμα δίτροχης άμαξας. Είναι οξειδωμένο και λείπει σχεδόν ολόκληρο το πίσω μέρος από το θωράκιο του αμαξώματος, καθώς και τμήματα από τη δεξιά του πλευρά. Συμπληρωμένο. Αποτελείται από τον άξονα με τους δύο εξάκτινους τροχούς, το αμάξωμα και το ρυμό. Ο άξονας είναι σιδερένιος και πολύ οξειδωμένος. Στο ένα άκρο του δίνει την εντύπωση ότι ήταν κυκλικής τομής, ενώ στο μέσο είναι ταινιόσχημος. Πιθανόν, τα δύο άκρα του ήταν αιχμηρά και διαπερνούσαν τους τροχούς στο κέντρο των ακτίνων, ενώ το μεσαίο τμήμα του σφυρηλατήθηκε κατάλληλα, για να προσκολληθεί το αμάξωμα που στηρίζεται ολόκληρο πάνω σ' αυτόν. Οι τροχοί κατασκευάστηκαν από ένα μονοκόμματο πολύ χοντρό έλασμα, κυκλικά κομμένο, από το οποίο αφαιρέθηκαν έξι τμήματα για να σχηματιστούν οι ταινιωτές ακτίνες (κνήμες) του τροχού. Το αμάξωμα αποτελείται από μία εσχάρα, πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο το κατάστρωμα του οχήματος. Η εσχάρα είναι κατασκευασμένη επίσης από μονοκόμματο έλασμα, από το οποίο αφαιρέθηκαν έξι ορθογώνια πλακίδια. Απέμειναν έτσι διασταυρούμενα ταινιωτά ελάσματα, τέσσερα κατά πλάτος και τρία κατά μήκος. Το προτελευταίο κατά πλάτος ταινιωτό έλασμα είναι κολλημένο πάνω στον άξονα και εκεί στηρίζεται όλο το όχημα. Τα δύο ακραία κατά μήκος ταινιωτά ελάσματα εξέχουν εμπρός και πίσω. Στις δύο μπροστινές αυτές προεξοχές υπάρχει από μία τρύπα-υποδοχή για τα σχοινιά, με τα οποία κρεμούσαν τη σανιδένια κλίμακα που χρησίμευε για να πατάει ο αμαξηλάτης στα πραγματικά αμάξια. Πάνω από την εσχάρα το κατάστρωμα του αμαξώματος αποτελείται από χοντρό μονοκόμματο έλασμα που είναι λυγισμένο προς τα πάνω στην πίσω και τις πλάγιες πλευρές και σχηματίζει το κλειστό κάτω τμήμα του θωρακίου. Το επάνω μέρος του θωρακίου διαμορφώνεται ως κιγκλίδωμα με κάθετα ταινιωτά ελάσματα, τρία στις πλάγιες πλευρές και ένα στην πίσω, που φθάνουν εξωτερικά ως το ύψος της εσχάρας. Τα κάτω άκρα τους είναι λυγισμένα προς τα μέσα και παρεμβάλλονται μεταξύ καταστρώματος και εσχάρας, όπου και προσηλώνονται με ένα καρφί που διαπερνά και το κατάστρωμα. Μία σειρά από ανάγλυφες στιγμές διακοσμούν κατά μήκος τα ταινιωτά ελάσματα του θωρακίου. Συμφυές με αυτά είναι και το οριζόντιο ταινιωτό έλασμα που περιτρέχει το επάνω (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Ομοίωμα αντικειμένου (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Model of an object (EN)

Μπρούντζος (EL)
Σίδηρος (EL)
Bronze (EN)
Iron (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Ύψος: 10.0 εκ. (EL)


510 BC - 500 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

M5I6GF



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.