Βαθύ πήλινο πινάκιο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Βαθύ πήλινο πινάκιο (EL)
Clay deep plate (EN)

Βαθύ πήλινο πινάκιο. Ολόκληρο. Το αγγείο σώζεται κατά το ήμισυ, ενώ υπάρχουν άλλα δύο όστρακα συνανήκοντα τα οποία όμως δεν συγκολλώνται. Το υπόλοιπο σώμα συμπληρωμένο. Πηλός σκληρός, με εγκλείσματα, Munsell: 2,5YR 6/6 (light red). Σώμα ανοιχτό, με καμπύλα τοιχώματα. Χείλος προεξέχον, αποστρογγυλεμένο. Βάση επίπεδη. Λευκό επίχρισμα καλύπτει την εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του αγγείου. Εφυάλωση ανοιχτοπράσινη, εσωτερικά και εξωτερικά (και στη βάση). Εξωτερικά κατά τόπους απολεπισμένη, εσωτερικά κρακελαρισμένη. Διακόσμηση γραπτή. Στον πυθμένα κεντρικό θέμα με πτηνό που εγκλείεται σε τρία μετάλλια. Τα δύο εσωτερικά μετάλλια έχουν χρώμα κιτρινοκάστανο και το εξωτερικό πράσινο. Το πτηνό αποδίδεται κατά τομή, με το κεφάλι προς τα δεξιά. Το σώμα του έχει χρώμα κιτρινοκάστανο, ενώ η φτερούγα του, το ράμφος, τα πόδια και γενικά το περίγραμμά του αποδίδονται με μελανοκάστανο χρώμα. Γενικά, η απόδοσή του θα μπορούσε να θεωρηθεί σχηματική. Το χείλος περιθέουν δύο ταινίες – η εσωτερική πράσινη και η εξωτερική κιτρινοκάστανη. Ανάμεσα στα μετάλλια που ορίζουν τον πυθμένα και στις ταινίες του χείλους, η κενή ζώνη κοσμείται με βαθμιδωτά γραμμικά μοτίβα σε πράσινο και κιτρινοκάστανο χρώμα, αποτελούμενα τα κιτρινοκάστανα από πέντε οριζόντιες παράλληλες γραμμές, με πλάτος μειούμενο προς τα πάνω, και τα πράσινα από επίσης πέντε πινελιές ανά δύο τοποθετημένες διαγωνίως, εκατέρωθεν κάθετης στο μέσον. Εσωτερικά, ίσως, δύο ίχνη τριποδίσκου. Ανήκει στην κατηγορία των ιταλικών, maiolica. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Ilia (EN)

Πινάκιο (EL)
Tray (EN)

Πηλός ερυθρός ανοικτός/ρόδινος (EL)
Light red clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)

Διάμετρος: 21.0 εκ. Ύψος: 5.0 εκ. (EL)


1601 AD - 1699 AD



Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

ETVJE6



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.