Απόφαση Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου για την έκδοση διαζυγίου

Απόφαση Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου για την έκδοση διαζυγίου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY 4.0

Αναφορά Δημιουργού
CC_BY



Απόφαση Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου για την έκδοση διαζυγίου

Παρασκευαϊδης, Γ

Πρόκειται για τρισέλιδο έγγραφο που συντάχθηκε στην κοινότητα Μανταμάδου Λέσβου στις 1 Μαΐου του 1897.Σύμφωνα με το έγγραφο, συνήλθε το Εκκλησιαστικό Δικαστήριο με προεδρεύοντα τον Μητροπολίτη Μηθύμνης, τον ιερέα της κοινότητας και τον αρχιερατικό επίτροπο, για να εκδικάσουν την αίτηση διαζυγίου που κατέθεσε ο Ευστράτιος Ελευθερέλης εναντίον της συζύγου του Αθηνάς Β.Τζωάννη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ευστρ.Ελευθερέλη, η σύζυγός του προ τριετίας ηθικώς παρεκτράπηκε και εξόκειλε καθώς έδιωξε τον σύζυγό της από την οικία και συζεί με νέο εραστή ονόματι Δημήτριος Ελ. Τεζή ή Μητράκας.Αφού ορίστηκε δικάσιμος, εμφανίστηκε η Αθηνά Τζωάννη λέγοντας οτι ο συζυγός της έφερε στο σπιτι τον Δημήτριο Ελ. Τεζη ως φίλο του και του είχε τόση εμπιστοσύνη, ώστε όταν έφευγε για ταξίδι,να τον αφήνει στο σπίτι.Μετά από πίεση του Δικαστηρίου παραδέχτηκε ότι απάτησε τον σύζυγό της και ότι υπέκυψε στην γυναικεία της φύση. Κατόπιν τούτου, το δικαστήριο προέτρεψε τον σύζυγο να συγχωρέσει την μοιχαλίδα σύζυγό του, όμως αυτός δεν δέχτηκε να ζήσει μαζί της, όπως και η ίδια δήλωσε το ίδιο.Κατόπιν όλων αυτών, το εκκλησιαστικό δικαστήριο αποφάσισε να διαλύσει τον γάμο αυτόν, με την αιτιολογία ότι η γυναίκα οφείλει να έχει πίστη στον άνδρα της και να παραμένει αμόλυντη και η Αθηνά Τζωάννη ομολόγησε την απιστία της.Το σκεπτικό της απόφασης στηρίχθηκε στις σχετικές διατάξεις περί διαλύσεως γάμου του Αρμενόπουλου βιβλίο Δ',περί διαλύσεως γάμου ένεκα μοιχείας.Τέλος επιβάλλει στην Αθηνά Τζωάννη όλα τα δικαστικά έξοδα.Το έγγραφο κλείνει με τις υπογραφές του προέδρου του εκκλησιαστικού δικαστηρίου, των μελών και του γραμματέα.

Εκκλησιαστικό Δικαστήριο-Αίτηση Διαζυγίου

Μανταμάδος Λέσβου
https://sws.geonames.org/257827/



Χειρόγραφο έγγραφο
Εκκλησιαστικό Δικαστήριο
Εραστής
Ιερέας
Σύζυγος
Μανταμάδος
Νομίκο κείμενο
Αρχιερατικός επίτροπος
Γάμος
Οικογενειακό δίκαιο
Μητροπολίτης
Μοιχεία
Διαζύγιο
Αρμενόπουλος


Κείμενο/PDF

3 σελίδες

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.