Πινάκιο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πινάκιο (EL)
Plate (EN)

Εργαστήριο Νίκαιας (κεραμική Iznik) (EL)
Nicaea workshop (Iznik pottery) (EN)

Πινάκιο. Σώμα βαθύ με ελαφρώς καμπύλα τοιχώματα, που απολήγουν σε έξω νεύον χείλος. Βάση χαμηλή, δακτυλιόσχημη, κοίλη. Γραπτός διάκοσμος κοσμεί την εσωτερική επιφάνεια. Το χείλος περιβάλλει ταινία χωρισμένη σε συμμετρικά διάχωρα, όπου εναλλάσσονται τα μοτίβα των διπλών σειρών σπειρών και βλαστόσπειρων. Ο διάκοσμος αποδίδεται με μαύρο χρώμα συνδυαζόμενος με το υπόλευκο της εφυάλωσης. Τα τοιχώματα και ο πυθμένας του αγγείου φέρουν ενιαία φυτική διακόσμηση σε συμμετρική απόδοση. Το κέντρο του πυθμένα καταλαμβάνει ανθέμιο, το οποίο περικλείεται στο επάνω μέρος του από δυο αντικριστά άνθη, που θυμίζουν τουλίπες και στο κάτω μέρος από δυο ρόδακες. Γύρω τους περιμετρικά βλαστοί με φύλλα και ανθέμια. Τα άνθη αποδίδονται σε μπλε και ανοιχτό καφέ χρώμα, ενώ οι βλαστοί και τα φύλλα σε πράσινο χρώμα. Άσπρο επίχρισμα καλύπτει όλο το σώμα του αγγείου. Υπόλευκη εφυάλωση καλύπτει εσωτερικά και εξωτερικά το αγγείο. Το αγγείο εντάσσεται στην κεραμική παραγωγή του Ιζνίκ. Διακρίνονται ίχνη καύσης σε τμήματα του εξωτερικού του αγγείου, ιδίως στη βάση. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Chania (EN)

Πινάκιο (EL)
Tray (EN)

Πηλός γκριζωπός ανοικτός (EL)
Light grey clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Διάμετρος: 25.8 εκ. Ύψος: 5.6 εκ. (EL)


1601 AD - 1649 AD



Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

AAYRAX



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.