Λεκάνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Λεκάνη (EL)
Lekanis (EN)

Εργαστήριο Νίκαιας (κεραμική Iznik) (EL)
Nicaea workshop (Iznik pottery) (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)
Λεκάνη. Σώμα με ελαφρώς καμπύλα τοιχώματα, που απολήγουν σε έξω νεύον χείλος. Βάση χαμηλή, δακτυλιόσχημη, κοίλη. Πυκνή γραπτή διακόσμηση καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του αγγείου. Το χείλος περιτρέχει ταινία, που ορίζεται από μία γραμμή στο ανώτερο μέρος και ζεύγος παράλληλων γραμμών στο κατώτερο. Η ταινία χωρίζεται σε συμμετρικά διάχωρα όπου εναλλάσσονται δυο μοτίβα. Το ένα από διπλή σειρά σπειρών και το άλλο από μία βλαστόσπειρα. Ο διάκοσμος αποδίδεται με μαύρο χρώμα συνδυαζόμενος με το υπόλευκο της εφυάλωσης. Τα τοιχώματα και ο πυθμένας φέρουν ενιαία φυτική διακόσμηση. Δυο παράλληλοι βλαστοί πριονωτής απόληξης χωρίζουν τον φυτικό διάκοσμο σε δυο ίσα μέρη. Ανάμεσά τους φύονται εναλλάξ στικτά άνθη. Γύρω από τους βλαστούς απλώνεται πυκνός συμμετρικός ο διάκοσμος από βλαστούς με φύλλα και ποικίλα άνθη. Τα περιγράμματά τους αποδίδονται με μαύρο χρώμα. Οι κεντρικοί βλαστοί σε μπλε, τα άνθη σε μπλε και καφέ, τα φύλλα σε πράσινο. Εξωτερικά περιμετρικά εναλλάσσονται σχηματοποιημένα μοτίβα από κύκλους και ζιγκ – ζαγκ γραμμές σε πράσινο – μπλε χρώμα. Λευκό επίχρισμα καλύπτει όλο το σώμα του αγγείου. Υπόλευκη εφυάλωση καλύπτει την εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια. Εκτεταμένη απολέπιση εξωτερικά και σε μερικά μόνο σημεία εσωτερικά. Το αγγείο εντάσσεται στην κεραμική παραγωγή του Ιζνίκ. Ίχνη καύσης σε τμήματα του εξωτερικού του αγγείου, ιδίως στο σώμα και τη βάση. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Chania (EN)

Λεκάνη (EL)
Lekane (EN)

Πηλός καστανός ανοικτός (EL)
Light brown clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Διάμετρος: 28.7 εκ. Ύψος: 5.8 εκ. (EL)


1601 AD - 1649 AD



Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

DX2BNY



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.