Λεκάνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Λεκάνη (EL)
Lekanis (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)
Λεκάνη. Σώμα με λοξά καμπύλα τοιχώματα, με ασύμμετρο ύψος. Χείλος με κλίση προς τα επάνω. Βάση χαμηλή, δακτυλιόσχημη, κοίλη, αποκλίνουσα. Το αγγείο φέρει γραπτή, φυτική διακόσμηση. Τέσσερις ομόκεντροι κύκλοι μπλε χρώματος ορίζουν τον πυθμένα του αγγείου, ο οποίος κοσμείται με ρόδακες και ανθέμια μπλε περιγραμμάτων και με πράσινο χρώμα στο εσωτερικό τους. Κάτω από το χείλος και πάνω από τους ομόκεντρους κύκλους που ορίζουν τον πυθμένα, δημιουργείται μια ζώνη στενή και μία πιο πλατιά. Η στενή ζώνη φέρει γραπτή διακόσμηση από κυματιστές γραμμές και ανάμεσά τους σχηματοποιημένα εναλλάξ τριγωνικά θέματα, μπλε χρώματος. Η πλατιά ζώνη διακοσμείται από μεγάλη κυματιστή γραμμή, μπλε χρώματος, ενώ πράσινες πινελιές ποικίλουν τον συγκεκριμένο διάκοσμο. Σε ορισμένα σημεία της εσωτερικής επιφάνειας σώζονται ίχνη υπόλευκης εφυάλωσης, απολεπισμένης, ενώ αδιάκριτο είναι το επίχρισμα. Ίχνη καύσης εξωτερικά και σε κάποια σημεία εσωτερικά. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Chania (EN)

Λεκάνη (EL)
Lekane (EN)

Πηλός κίτρινος ανοικτός (EL)
Light yellow clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Διάμετρος: 29.5 εκ. Ύψος: 8.6 εκ. (EL)


1453 AD - 1669 AD



Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

PVE5US



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.