Σιδερένιο ξίφος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σιδερένιο ξίφος (EL)
Iron sword (EN)

Σιδερένιο ξίφος. Λείπουν τμήματα από το σταυρωτό φυλακτήρα. Συγκολλημένο από δύο τμήματα. Είναι οξειδωμένο. Το συμφυές με τη λεπίδα έλασμα της λαβής είχε ελεφαντοστέινη (;) επένδυση, διακοσμημένη στη μία πλευρά της με δύο σταυρωτά τεμνόμενες χρυσές ταινίες που διατηρούνται στη θέση τους, πάνω σε αντίστοιχα σιδερένια και κοίλη εσωτερικά κωνική κεφαλή της λαβής, ντυμένη με χρυσό έλασμα. Φαίνεται καθαρά η κεντρική ράχη της λεπίδας, λεπτή και γωνιώδης. Στην επιφάνειά της σώζονται λείψανα του ξύλινου κολεού (θήκης), στο κάτω μέρος του οποίου διατηρήθηκε και σημαντικό τμήμα από το μύκητα: το σιδερένιο πεταλόσχημο πλαίσιό του, καθώς και μικρά τμήματα από τα ελεφάντινα πλακίδια των δύο πλευρών του μύκητα, καλυμμένα στο μεγαλύτερο μέρος τους από την οξείδωση του πλαισίου. Στο μεγαλύτερο από τα δύο ελεφάντινα τμήματα διακρίνονται οι κοιλότητες των δύο φύλλων ενός ρόδακα που γέμιζαν με άλλο υλικό. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Ξίφος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Sword (EN)

Ξύλο (EL)
Χρυσός (EL)
Σίδηρος (EL)
Ελεφαντόδοντο (EL)
Gold (EN)
Wood (EN)
Iron (EN)
 Ivory (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Μήκος: 54.0 εκ. (EL)


530 BC - 520 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

6KDPH4



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.