Σιδερένιο ομοίωμα δίτροχης άμαξας

Σιδερένιο ομοίωμα δίτροχης άμαξας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σιδερένιο ομοίωμα δίτροχης άμαξας (EL)
Iron model of two-wheeled carriage (EN)

Σιδερένιο ομοίωμα δίτροχης άμαξας. Λείπουν μερικά τμήματα από τα ελάσματα του αμαξώματος. Συγκολλημένο και συμπληρωμένο. Οξειδωμένο. Το σώμα του αμαξιού διαμορφώθηκε ολόκληρο από ταινιωτά ελάσματα. Η εσχάρα του καταστρώματος αποτελείται από τρία κατά μήκος του οχήματος ελάσματα, που εξέχουν ελαφρά στο εμπρός μέρος, ενώ στο πίσω κάμπτονται και υψώνονται προς τα πάνω σχηματίζοντας έτσι το πίσω κιγκλίδωμα του θωρακίου του. Τέσσερα όμοια ελάσματα είναι εγκάρσια τοποθετημένα και προσηλωμένα στα πρώτα. Από τα τέσσερα, το εμπρός περιορίζεται στο πλάτος του καταστρώματος. Τα άλλα τρία, λυγισμένα προς τα πάνω, υψώνονται και σχηματίζουν το κιγκλίδωμα στις δύο πλάγιες πτέρυγες του θωρακίου. Οι δύο πρόσθιες κιγκλίδες του θωρακίου αποτελούνται από δύο ξεχωριστά ταινιωτά ελάσματα, προσηλωμένα στα άκρα των δύο κατά μήκος άκρα ίων ελασμάτων της εσχάρας του οχήματος. Τα άκρα αυτά είναι λυγισμένα προς τα πάνω, μάλλον για να διευκολύνουν την ανάρτηση μίας κλίμακας. Ένα ακόμη ταινιωτό έλασμα περιτρέχει το θωράκιο, προσκολλημένο στο πάνω μέρος των κιγκλίδων του. Κάτω από το μέσο των δύο κατά μήκος πλευρικών ελασμάτων της εσχάρας και παράλληλα προς αυτά, προσηλώθηκαν με δύο καρφάκια δύο μικρά ταινιωτά ελάσματα που σχηματίζουν δύο θηλιές για τη διέλευση του άξονα. Ο άξονας ήταν μάλλον κυκλικής τομής και δίνει την εντύπωση ότι ήταν προσηλωμένος στο κέντρο των τροχών με ένα καρφί από την έξω πλευρά τους. Οι τροχοί αποτελούνται από τη στεφάνη και δύο διασταυρούμενα ταινιωτά ελάσματα. Ο ρυμός είναι ένα στέλεχος ορθογώνιας (;) τομής και στο ελεύθερο άκρο του διχάζεται σε δύο σκέλη, τα όποια είναι καμπυλωμένα προς τα δεξιά και αριστερά και περιβάλλουν το λαιμό των ζώων. Με το αμάξι αυτό σχετίζονται ένα σιδερένιο πιόσχημο αντικείμενο με λείψανα ξύλου και δύο χάλκινα παρόμοια. Ίσως σύνδεσμοι από κάποιο ξύλινο τμήμα του. Βρέθηκαν επίσης μία σιδερένια κλίμακα του οχήματος και δύο σιδερένιες απολήξεις σε μορφή κεφαλής κύκνου. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Ομοίωμα αντικειμένου (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Model of an object (EN)

Σίδηρος (EL)
Iron (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Ύψος: 13.0 εκ. (EL)


530 BC - 520 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

9TYVIW



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.