Επιτύμβια ενεπίγραφη στήλη με επίστεψη ανθεμίου

Επιτύμβια ενεπίγραφη στήλη με επίστεψη ανθεμίου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Επιτύμβια ενεπίγραφη στήλη με επίστεψη ανθεμίου (EL)
Inscribed funerary stele with a palmette crowning (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)
Επιτύμβια ενεπίγραφη στήλη, με επίστεψη, γεισίποδες και ιωνικό ανάκλιντρο. Ελλιπής ως προς το κάτω τμήμα της. Συγκολλημένη και συμπληρωμένη με γύψο. Αποκρούσεις και διαβρώσεις επί του υλικού. Κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο. Φέρει επίστεψη σε σχήμα μεγάλου κοίλου ανθεμίου, το οποίο εντός της κοιλότητας κοσμείται με ανάγλυφη προτομή γυναικός, ελλιπή κατά την ένθετη κεφαλή. Τα φύλλα του ανθεμίου δηλώνονται εγχάρακτα στην επιφάνεια της κοιλότητας. Εκατέρωθεν αυτού, ανά ένα μικρό ολόγλυφο φύλλο άκανθας. Κάτω από την επίστεψη, ταινία ανάγλυφων οδόντων. Έπεται ακόμα μία ταινία με ανάγλυφες βλαστόσπειρες και φύλλα πλαισιωμένα από οριζόντιες γλυφές και εξέχοντα κυμάτια, εν είδει επικράνου που απολήγει σε έλικες. Υπό της επιστέψεως, επί της κύριας επιφάνειας της στήλης, χαράσσεται, εντός tabella ansata, η επιγραφή ΚΑΛΑ ΧΑΙΡΕ. Υπό αυτής διακρίνεται λείψανο ανάγλυφου ρόδακα (;). Σε δεύτερη χρήση, η στήλη είχε χρησιμοποιηθεί ως κάλυμμα ρωμαϊκού τάφου, όπου και βρέθηκε. Η απόληξη διαμορφώνεται σε ρηχή κόγχη, όπου ήταν τοποθετημένη η προτομή του νεκρού με το άλλοτε ένθετο κεφάλι. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Ilia (EN)

Στήλη (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Stele (EN)

Ασβεστόλιθος (EL)
Limestone (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)

Πλάτος: 43.0 εκ. Ύψος: 85.0 εκ. (EL)


150 BC - 31 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

GRY1AJ



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.