Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Δήμος Τρίπολης

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Δήμου Τριπόλεως

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 3.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια ΔιανομήΟικία Καρυωτάκη (EL)

Παπαγεωργίου, Απόστολος

Η Οικία Καρυωτάκη είναι ένα δίπατο νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει σήμερα το Πρυτανείο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ήταν το πατρικό σπίτι του μελαγχολικού ποιητή. Ο Κωνσταντίνος Καρυωτάκης γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 30 Οκτωβρίου του 1896 και έφυγε από τη ζωή μην αντέχοντας τις κοινωνικές συμβάσεις και την αδικία. Το οίκημα είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του νεοκλασικού ρυθμού. Με έναν σχετικό εκλεκτικισμό και με δάνεια από την παράδοση ο νεοκλασικισμός σφράγισε την αρχιτεκτονική ιστορία της Τρίπολης και της έδωσε ένα πραγματικά αρχοντικό χαρακτήρα. Το κτίριο ανήκε στη μητέρα του Καρυωτάκη, την Αικατερίνη Σκάγιαννη. Η οικογένεια Σκάγιαννη ήταν από τις επιφανέστερες οικογένειες της Τρίπολης. Ο πατέρας της ήταν σχολάρχης, σεβαστός για την ευρυμάθειά του. Ο Καρυωτάκης βέβαια ακολούθησε την οικογένειά του στις πολλές μετοικήσεις, λόγω των μεταθέσεων του πατέρα του. Όμως επέστρεφε πάντα στην Τρίπολη και αγάπησε πολύ την Αρκαδία. Άλλωστε η «συμφιλίωση με το άπειρο» που πόθησε, είναι αρκαδικό φαινόμενο. Η Τρίπολη τίμησε τον αδικοχαμένο νεαρό ποιητή. Η προτομή του, έργο του Μιχαήλ Τόμπρου, κοσμεί την πόλη. Το σπίτι του που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερυθρού Σταυρού και Κώστα Καρυωτάκη ανακαινίστηκε το 1998 από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Οικία Καρυωτάκη (Ερυθρού Σταυρού 28): Το κομψό δίπατο που στεγάζει σήμερα το Πρυτανείο ήταν το πατρικό σπίτι του μελαγχολικού ποιητή. Ο Κωνσταντίνος Καρυωτάκης γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 30 Οκτωβρίου του 1896. Ο άνθρωπος που έφυγε από τη ζωή μην αντέχοντας τις κοινωνικές συμβάσεις και την αδικία, είναι σίγουρο πως αν είχε γεννηθεί λίγο νωρίτερα, στην επανάσταση, ή και πάλι λίγο αργότερα, στην αντίσταση, θα είχε λάβει μέρος στους αγώνες. Από όλο του το έργο διαφαίνεται ο ηρωικός χαρακτήρας του που δεν μπόρεσε να εκφραστεί σε καιρούς αδράνειας. Η Τρίπολη αγάπησε πολύ τον αδικοχαμένο νεαρό. Η προτομή του, έργο του Μιχαήλ Τόμπρου, κοσμεί την πόλη. Το σπίτι του, στη συμβολή των οδών Ερυθρού Σταυρού και Κώστα Καρυωτάκη ανακαινίστηκε το 1998 από το ΥΠΕΧΟΔΕ. Το οίκημα είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του νεοκλασικού ρυθμού. Με έναν σχετικό εκλεκτικισμό και με δάνεια από την παράδοση ο νεοκλασικισμός σφράγισε την αρχιτεκτονική ιστορία της Τρίπολης και της έδωσε ένα πραγματικά αρχοντικό χαρακτήρα. Το κτήριο ανήκε στην μητέρα του Καρυωτάκη, την Αικατερίνη Σκάγιαννη. Το γένος της μητέρας του ήταν από τις επιφανέστερες οικογένειες της Τρίπολης. Ο πατέρας της ήταν σχολάρχης, σεβαστός για την ευρυμάθειά του. Ο Καρυωτάκης βέβαια ακολούθησε την οικογένειά του στις πολλές μετοικήσεις, λόγω των μεταθέσεων του πατέρα του. Όμως επέστρεφε πάντα στην Τρίπολη και αγάπησε πολύ την Αρκαδία. Άλλωστε η «συμφιλίωση με το άπειρο» που πόθησε, είναι αρκαδικό φαινόμενο. (EL)

Δήμος Τρίπολης


αρχιτεκτονική


Δήμος Τρίπολης (EL)

Δήμος Τρίπολης

Τρίπολη, Αρκαδία (Νομός), Ελλάδα
Tripoli, Arcadia (Prefecture), Greece


2014-07-09


Εικόνα

image/jpeg

Ελληνική γλώσσα

Δήμος Τρίπολης
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.