Το Ολυμπιακό Μουσείο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και γειτνιάζει άμεσα με το μεγαλύτερο στάδιο της πόλης, με την ευρύτερη περιοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και με τα μεγαλύτερα μουσεία της πόλης. Το Μουσείο, αποτελεί το μοναδικό του είδους του στον Ελληνικό χώρο ενώ είναι ιδρυτικό μέλος (2006) του Παγκοσμίου Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με έδρα τη Λοζάνη, μέλος του ICOM (International Council of Museums) και μέλος της ISHA (International Sports and Heritage Association). Το Ολυμπιακό Μουσείο, έχει υπογράψει ΣΥΜΦΩΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ με αντίστοιχα μουσεία της Ευρώπης και των Βαλκανικών χωρών, καθώς και με τα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής μας Οικογένειας, τους Έλληνες Ολυμπιονίκες, την Ελληνική Ολυμπιακή Ακαδημία και το Κέντρο Διεθνούς Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Σκοπός της ίδρυσης του Μουσείου, είναι η συλλογή, καταγραφή διατήρηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη της αθλητικής και Ολυμπιακής μας ιστορίας, παράλληλα δε, η ανάδειξη του μουσείου, σε ένα χώρο «ενεργό» και «ζωντανό», με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όπου η μουσειακή πληροφορία κινητοποιεί το κοινό σε συμμετοχή και διάδραση, προάγοντας τα υψηλά ιδανικά του αθλητισμού και του Ολυμπιακού ιδεδώδους. Ειδικότερα, οι στόχοι του Μουσείου είναι η: -Καταγραφή και τεκμηρίωση της αθλητικής και Ολυμπιακής μας ιστορίας -Διατήρηση και ανάδειξη της εθνικής αθλητικής και Ολυμπιακής κληρονομιάς -Προώθηση της έρευνας στο χώρο του αθλητισμού -Συνεργασία με φορείς της Ολυμπιακής και εν γένει της αθλητικής οικογένειας -Ενημέρωση και δραστηριοποίηση του κοινού σε θέματα Ολυμπιακής κληρονομιάς -Δημιουργία πρότυπης βιβλιοθήκης και αρχείου Ολυμπιακών Αγώνων


αποθετήριο | 1.842 τεκμήρια

Μέσω της ψηφιοποίησης και της καταγραφής του εκθεσιακού υλικού του Ολυμπιακού μας Μουσείου, επετεύχθη η αναλυτική καταλογογράφηση του πολύ μεγάλου όγκου των εκθεμάτων και ενθυμημάτων που βρίσκονται στην κατοχή του. Το αποθετήριο του Ολυμπιακού Μουσείου περιλαμβάνει τη συλλογή των Ολυμπιακών ενθυμημάτων του, το αρχείο ιστορικών εφημερίδων και περιοδικών και τη συλλογή αθλητικών ενθυμημάτων και σουβενίρ. Τα Ολυμπιακά ενθυμήματα, είναι τόσο προσωπικά, όσο και επίσημα, περιλαμβάνουν, πέρα από τα διακριτικά των Ολυμπιονικών (μετάλλια, διπλώματα κτλ) χρηστικά αντικείμενα και αθλητικό εξοπλισμό συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες (αθλητές, εθελοντές, διαιτητές, θεατές, κτλ), αλλά και τα επίσημα είδη που κυκλοφορούν υπό την αναγνώριση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τα οποία φέρουν την ταυτότητα (σήμα, λογότυπο κτλ) της κάθε οργάνωσης, όπως δάδες, μασκότ και αφίσες. Το αρχείο ιστορικών εφημερίδων και περιοδικών περιλαμβάνει, αποσπασματικά, εκδόσεις του αθλητικού τύπου, ενώ η συλλογή του Ολυμπιακού Μουσείου ολοκληρώνεται με αντικείμενα Ελλήνων αθλητών που έχουν διαπρέψει στο χώρο τους, αντικείμενα αθλητικών ομοσπονδιών και ανεξάρτητων συλλεκτών. Στο σύνολο της η συλλογή έχει μεγάλη ιστορική αξία καθώς στοιχειοθετεί την εξέλιξη του ελληνικού αθλητισμού. Τέλος, μέσω των τεκμηρίων προσφέρει ερεθίσματα έρευνας για την πορεία του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δείτε όλα τα τεκμήρια της συλλογής μέσα απο το SearchCulture.gr

Πλοηγηθείτε στο περιεχόμενο επιλέγοντας επιμέρους συλλογή:
έργα τέχνης έγχρωμα (1.842), Εφημερίδα (434), Aγωνιστική ενδυμασία (198), Πιν (163), Μετάλλιο (102), Δίπλωμα (102), Αθλητικός εξοπλισμός (73), Φωτογραφία (69), Κύπελλο (60), Επίσημη στολή (55), Βιβλίο επισήμων (43), Αναμνηστικό (42), Κάρτα διαπίστευσης (42), Μασκότ (39), Καρτ ποστάλ (35), Αφίσα (26), Εισιτήριο (24), Αναμνηστικό νόμισμα (22), Φάκελος (22), Γραμματόσημο (22), Δάδα (21), Αξεσουάρ (21), Πρόγραμμα (19), Αναμνηστικό μετάλλιο (19), Αυτόγραφο (17), Έντυπο (17), Επιστολή (15), Διακριτικά (15), Λεύκωμα (15), Ένδυμα (14), Βιβλίο (12), Μετάλλιο συμμετοχής (12), Βραβείο (11), Εξοπλισμός εγκαταστάσεων (9), Τιμητική πλακέτα (9), Περιοδικό (9), Επετειακό μετάλλιο (6), Έπαθλο (5), Προσωπικά είδη (5), Αντικείμενο τελετής έναρξης (4), Υλικό χορηγού (4), Αντικείμενο τελετής λήξης (3), Έγγραφο (3), Λάβαρο (2), Τιμητικό αντικείμενο (1), Πρόγραμμα αγώνων (1)