Τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις πολιτιστικής κληρονομιάς

Τρισδιάστατα μοντέλα από τις ψηφιακές συλλογές του SearchCulture
Ανάκτορο ΚνωσούCC BY-SA 4.0
Ινστιτούτο Πληροφορικής - Ίδρυμα Τεχνολογίας και 'Έρευνας

Η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένας ανεκτίμητος πόρος και ένα συνεκτικό εργαλείο για τις τοπικές κοινότητες, την κοινωνία και τη χώρα. Ωστόσο, όλο και περισσότερο, πολλά ιστορικά τοπόσημα και πολιτιστικά τοπία κινδυνεύουν να χαθούν από φυσικές καταστροφές ή λόγω της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με την ανθρώπινη δραστηριότητα όπως π.χ. τον υπερτουρισμό.

Η τρισδιάστατη σάρωση επιτρέπει στους επιστήμονες να δημιουργήσουν ψηφιακά δίδυμα ανεκτίμητων τεχνουργημάτων – τα οποία στη συνέχεια μπορούν να τεκμηριωθούν, να διανεμηθούν και να εξεταστούν από ομάδες αρχιτεκτόνων, ιστορικών και επιστημόνων σε όλο τον κόσμο.

Το πεδίο είναι καινούργιο και οι επιστήμονες επεξεργάζονται νέες μεθόδους τρισδιάστατης τεκμηρίωσης οι οποίες ενέχουν τη δυναμική να εμπλέξουν το δημιουργικό οικοσύστημα του πολιτισμού στην ανάπτυξη νέων, εμβυθιστικών εμπειριών επαυξημένης πραγματικότητας.

Οι τρισδιάστατες αναπαραστάσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς μέλλει να μας δώσουν πολλές καθηλωτικές εμπειρίες, ενώ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του υλικού και άυλου πολιτισμού και των ιστορικών και πολιτιστικών τοπίων της χώρας.

Στη Θεματική Έκθεση θα βρείτε λίγες, αλλά ενδιαφέρουσες τρισδιάστατες απεικονίσεις αρχαιολογικών αντικειμένων και μνημείων όπως τον ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς και το ανάκτορο της Κνωσού στην Κρήτη. Όσο γίνεται ορατό το αποτέλεσμα της τεχνολογίας αυτής θα αυξάνεται και το διαθέσιμο απόθεμα σε 3D τεκμήρια καθώς και η αξιοποίησή τους στην εκπαίδευση, τη δημιουργικότητα, το gaming, τον πολιτιστικό τουρισμό και την καινοτομία.

Ανακαλύψτε τα  τεκμήρια της θεματικής έκθεσης