Ένα φυσικό όριο που χωρίζει την βαθιά ανατολή από την υπόλοιπη Μικρά Ασία, η Καππαδοκία χαρακτηρίζεται από σπάνια ηφαιστειακή γεωμορφολογία η οποία δημιούργησε ένα απόκοσμο τοπίο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Οι ντόπιοι το αποκαλούν «νεραϊδοκαμινάδες», από τα ιδιαίτερα σχήματα των βράχων. Χαρακτηριστικές της περιοχής είναι οι τεράστιες υπόγειες πόλεις που στέγαζαν μέχρι και 20 χιλιάδες ανθρώπους. Χτισμένες πριν από 40 αιώνες, οι υπόγειες πόλεις ήταν ντόπιο μυστικό μέχρι το 1963. Η Μαλακοπή (Derinkuyu) ήταν μία από τις μεγαλύτερες, με 4 χιλιόμετρα μήκος και 60 μέτρα.βάθος.
Στα βυζαντινά χρόνια παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ιστορία της Ορθοδοξίας και του ασκητισμού, κυρίως μεταξύ 4ου και 13ου αιώνα. Καππαδόκες ήταν οι αρχικοί Τρεις Ιεράρχες, που ανήκουν στην ίδια ‘’θεολογική σχολή’’, δηλαδή ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Γρηγόριος Νύσσης.
Πέραν της εκκλησιαστικής σπουδαιότητάς της, η Καππαδοκία είχε και στρατιωτικής σημασίας θέση για την προστασία της Αυτοκρατορίας από Πέρσες, Άραβες και έπειτα Σελτζούκους εισβολείς. Οι θρυλικοί Ακρίτες φυλούσαν τις “κλεισούρες”, τα αμυντικά οχυρωματικά έργα των Βυζαντινών στον Ταύρο και τον Αντίταυρο. Η οροσειρά του Ταύρου, η οποία τέμνει διαγώνια την Μικρά Ασία από τον Πόντο μέχρι την Κιλικία, έγινε ότι τα Πυρηναία στην Ισπανία: το όριο μεταξύ χριστιανικού και ισλαμικού κόσμου, τόπος επικών μαχών και θρύλων.
Σημαντικές πόλεις της Καππαδοκίας ήταν η Καισάρεια,η Νεάπολη Καισαρείας, η Ανακού, το Προκόπι, η Σινασός, η Σεβάστεια, η Τεφρική, η Νίγδη, τα Φλογητά, η Υοσγάτη και η Μαλακοπή.
Το ιδιαίτερης ομορφιάς τοπίο και η αρχιτεκτονική του τόπου προσέλκυσαν ευρωπαίους περιηγητές τον 19ο αιώνα. Μετά τα ταξίδια τους στην ενδοχώρα της Ανατολίας συνήθως εξέδιδαν εικονογραφικό υλικό σε μορφή οδοιπορικών αφηγήσεων με εικόνες. Αυτές οι εκδόσεις γινόταν ανάρπαστες στην Ευρώπη και συντέλεσαν στην ενδυνάμωση του φιλελληνισμού, καθώς αφηγούνταν την ιστορική συνέχεια του ελληνισμού στην περιοχή.
Σήμερα το έδαφός της ανήκει σε πέντε τουρκικές επαρχίες: Καισάρειας, Νίγδης, Κιρσεχίρ, Ακσαράι, Νεβσεχίρ.
Μάθετε περισσότερα :
Η θεματική έκθεση περιλαμβάνει τεκμήρια από τους εξής φορείς: