Ιωνία

Τα ανατολικά παράλια του Αιγαίου: Αιολίδα, Ιωνία, Δωρίς

Η Δυτική Μικρά Ασία με τη δαντελωτή ακτογραμμή, τα ασφαλή λιμάνια και τις θαλάσσιες συνδέσεις με τα λιμάνια της Μεσογείου αποικίστηκε ήδη από τον 11ο πΧ αιώνα.

Το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα, γνωστό ως πρώτος ελληνικός αποικισμός, εξελίχθηκε σταδιακά μετά την κατάρρευση των μυκηναϊκών βασιλείων. Ελληνικά φύλα της ηπειρωτικής Ελλάδας διαδοχικά αποίκησαν τα παράλια της Μικράς Ασίας και έκτισαν πολυάριθμες πόλεις.

Πρώτοι μετακινήθηκαν οι Αιολείς μεταναστεύοντας στην περιοχή από την Τρωάδα έως τον κόλπο της Σμύρνης, την λεγόμενη Αιολίδα. Έπειτα, οι Ίωνες από την Αττική, την Εύβοια και τη βόρεια Πελοπόννησο αποίκισαν το κεντρικό τμήμα των μικρασιατικών παραλίων, την Ιωνία. Τελευταίοι μετακινήθηκαν οι Δωριείς από την Πελοπόννησο, προς τις νότιες Κυκλάδες (Μήλος, Θήρα), την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω και κατόπιν στα νότια παράλια της Μικράς Ασίας.

Κάθε φύλο ίδρυσε πόλεις, οι οποίες εξελίχθηκαν σε ανεξάρτητα κράτη με φυλετικό χαρακτήρα. Η «Αιολίδα η Δωδεκάπολη», λόγω των 12 αποικιών, κατακτήθηκε διαδοχικά από τους Μυσούς, τους Λυδούς, τους Πέρσες. Το κοινό των Ιώνων ή Ιωνική Δωδεκάπολις αντίστοιχα περιελάμβανε τις 12 ισχυρότερες πόλεις των Ιώνων.

Πολυάριθμες, εύρωστες και εκλεπτυσμένες, οι πόλεις της ευρύτερης Ιωνίας, όπως ονομάστηκε αργότερα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον αρχαίο κόσμο. Μίλητος, Πριήνη, Έφεσος, Τέως, Κλαζομενές, Φώκαια, Ερυθρές, Μαγνησία του Μαιάνδρου, Δίδυμα, Ηράκλεια επί Λάτμω, Αφροδισιάδα, Εύρωμος, Στρατονίκεια, Κνίδος, ήταν μερικές από αυτές.

Αρχιτεκτονικά, η Ιωνία έδωσε τους τρεις γνωστούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, τον Ιωνικό, τον Δωρικό και τον Κορινθιακό, που αποτέλεσαν τη βασική γραμματική της δυτικής αρχιτεκτονικής, παραδείγματα των οποίων βλέπουμε  σχεδόν σε κάθε πρωτεύουσα του κόσμου.

Μάθετε περισσότερα :

Ανακαλύψτε τα  τεκμήρια της θεματικής έκθεσης