Λυδία

Η χώρα που ανακάλυψε τα νομίσματα
Ερείπια στον Ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο.CC BY-NC 4.0
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Λυδία ήταν ένα βασίλειο της Εποχής του Σιδήρου, στα ανατολικά της Ιωνίας. Αντιστοιχεί σήμερα στις τρεις Τουρκικές επαρχίες, Επαρχία Ουσάκ, Επαρχία Μανίσας και Επαρχία Σμύρνης. Πρωτεύουσα του βασιλείου ήταν η περίφημη πόλη των Σάρδεων και ο πιο γνωστός βασιλιάς του, ήταν ο Κροίσος, ο οποίος συνδέεται και με την κατασκευή ενός από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου, του Ναού της Αρτέμιδος στην Έφεσο. 

Η Λυδική αυτοκρατορία έληξε μετά την επίθεση του Κύρου του Μέγα, την ήττα του Κροίσου, την κατάκτηση της χώρας από τους Πέρσες και την καθυπόταξη της Ιωνίας (546 π.Χ.). Έκτοτε η Λυδία, εκτός των παράλιων Ιωνικών πόλεων που μετά τους νικηφόρους πολέμους των Ελλήνων κατά των Περσών είχαν ανακτήσει την ελευθερία τους, αποτελούσε την Περσική Σατραπεία της Λυδίας, μέχρι την επέλαση των μακεδονικών στρατευμάτων του Μ. Αλέξανδρου.

Στην εύφορη αυτή περιοχή ήκμασαν σε διάφορες εποχές πόλεις όπως η Απολλωνίς κοντά στη Μυσία, το Γόρδιον, η Ηράκλεια Σιπύλου, η Θυάτειρα, η Θυεσσός, η Ιεροκαισάρεια, η Μαγνησία του Σιπύλου, η Νύσα, οι Σαΐτται, οι Σάρδεις η αρχαία πρωτεύουσα του Βασιλείου της Λυδίας στους πρόποδες του Τμώλου και στις όχθες του Πακτωλού, η Σίλανδος, οι Τράλλεις, η Φιλαδέλφεια, κ.ά.

Μάθετε περισσότερα :

Ανακαλύψτε τα  τεκμήρια της θεματικής έκθεσης