Διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, πορείες

Σύγχρονη κοινωνική ιστορία μέσα από φωτογραφίες, έργα τέχνης και αρχειακά τεκμήρια
Διαδήλωση,  Ψυχοπαίδης Γιάννης (1945-), CC BY-NC 4.0
Δήμος Λαρισαίων- Δημοτική Πινακοθήκη

«Η ελευθερία του συνέρχεσθαι» είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα και κεκτημένο και η πολιτισμένη, δημοκρατική διαμαρτυρία, που εκφράζεται με πορείες, συγκεντρώσεις ή ειρηνικές διαδηλώσεις, αποτελεί χαρακτηριστικό του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το φαινόμενο της ανυπακοής σε επιταγές της εξουσίας που θεωρούνται άδικες είναι τόσο παλιό όσο η περίφημη ανυπακοή του Προμηθέα στην εντολή του Δία να μην αποκαλύψει στους ανθρώπους τη χρήση της φωτιάς. Η Αντιγόνη του Σοφοκλή αποτελεί ασφαλώς το πιο λαμπρό παράδειγμα πολιτικής ανυπακοής. Αρνούμενη να υποταχθεί στους νόμους του Κρέοντα και υπερασπιζόμενη τους άγραφους νόμους ταφής για τον αδερφό της, ενσαρκώνει τη σύγκρουση μεταξύ του άγραφου νόμου (φυσικό δίκαιο) και του νόμου των ανθρώπων (θετικό δίκαιο) οριοθετώντας το χώρο μεταξύ ατομικής συνείδησης και πολιτικής υποχρέωσης.

Στον δυτικό κόσμο, από το Διαφωτισμό και μετά, αναπτύχθηκε μια παράδοση ανεκτική σε φαινόμενα πολιτισμένης πολιτικής συμπεριφοράς, που ανήγαγε την συγκέντρωση διαμαρτυρίας για άδικους νόμους σε μέσο πολιτικής έκφρασης, μια δραματική και ύστατη έκκληση προς τη συνείδηση της πλειοψηφίας να αναθεωρήσει τις απόψεις της. Γι αυτό ακριβώς γίνεται πολιτισμένα και δημόσια, χωρίς βία, αφού σκοπό έχει να πείσει για την ειλικρίνεια, την ένταση και την ακεραιότητα των προθέσεων της πράξης.

Στην έκθεση αυτή θα βρείτε αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και έγγραφα, αλλά και έργα ζωγραφικής και χαρακτικής που πραγματεύονται την ιδέα της διαδήλωσης, της πορείας και της διαμαρτυρίας. Από συγκεντρώσεις, όπως αυτές του 1908 για την Ένωση της Κρήτης, μέχρι την αιματηρή αντίσταση των φοιτητών στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών, η χώρα μας εδώ και έναν αιώνα συναθροίζεται, παθιάζεται και διεκδικεί δικαιώματα και ελευθερίες.

Διεκδικώντας ισονομία και ισοπολιτεία, ελεύθερη εκπαίδευση, καλύτερες συνθήκες εργασίας και άλλα δημοκρατικά δικαιώματα, η διαδήλωση ως μέσο ειρηνικής διεκδίκησης κατοχυρώνεται από το Άρθρο 11 του Συντάγματος. Εξάλλου, όπως σωστά επισημαίνει ο Ρουσώ, ο λαός είναι τόσο νομοθέτης όσο και υποκείμενος στο νόμο, είναι κύριος και συνάμα υπήκοος.

Ανακαλύψτε τα  τεκμήρια της θεματικής έκθεσης