Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO

Προστατευόμενα Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO
Δήλος,  Χειμώνας Νικόλαος, CC BY-NC-ND 4.0 GR
Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου

Η Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, γνωστή με το ακρώνυμο UNESCO, έχει αναλάβει από το 1972 να προστατεύσει και να στηρίξει σημαντικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Για να επιλεγεί ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, πρέπει να είναι μοναδικό ορόσημο που είναι γεωγραφικά και ιστορικά αναγνωρίσιμο και έχει ιδιαίτερη πολιτιστική ή φυσική σημασία.

Στη θεματική έκθεση θα βρείτε ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες όπου άνθισε ο ελληνισμός: αρχαιολογικούς χώρους διεθνούς σημασίας, όπως η Ακρόπολη των Αθηνών και η Αρχαία Ολυμπία, βυζαντινά μνημεία όπως η Αγία Σοφία και οι παλαιοχριστιανική Θεσσαλονίκη, μακεδονικά παλάτια στις Αιγές, παλιές πόλεις όπως η πόλη της Κέρκυρας και ο Μυστράς, ελληνιστικούς ναούς στην Μικρά Ασία και πολιτιστικά τοπία όπως τα Μετέωρα. Μέσα από φωτογραφίες, χαρακτικά και ζωγραφικά έργα θα ανακαλύψετε την πλούσια μνημειακή μας κληρονομιά, όπως αποτυπώθηκε από αρχαιολόγους, περιηγητές, καλλιτέχνες και ερευνητές.

Η σημασία της προστασίας της κληρονομιάς αυτής είναι μεγάλη, ειδικά όταν απειλείται από φυσικές καταστροφές, πολεμικές συρράξεις και την κλιματική αλλαγή.

Μάθετε περισσότερα :

Ανακαλύψτε τα  τεκμήρια της θεματικής έκθεσης