ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ- Διώροφο λιθόκτιστο κτίριο με μικρό υπόγειο ,φέροντα οργανισμό επιχρισμένη λιθοδομή και επικάλυψη ξύλινη δίρριχτη κεραμοσκεπή .
Κτίστηκε με προορισμό την συγκεκριμένη λειτουργία , στο ισόγειο , και κατοικία στον Α’όροφο.
Στο υπόγειο που είχε πρόσβαση από μια χαμηλή πόρτα στην αυλή , αποθήκευαν τα ξύλα.
Στον φούρνο αυτό παρασκευαζόντουσαν ψωμί και γαλέτες για τα σφουγγαράδικα αποκλειστικά ,την εποχή που ξεκινούσαν το ταξίδι, δηλαδή αρχές Μαΐου. Από την δεκαετία του ’50 λειτουργούσε εποχικά , μόνο λίγο πριν και λίγο μετά το Πάσχα, ψήνοντας τα κουλούρια της γειτονιάς και παρασκευάζοντας άρτους κ.α. εορταστικά αρτοποιήματα.
Λειτουργούσε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ΄60
(EL)
INDUSTRIAL FACILITY- Two-storey stone building with a small basement, load-bearing plastered stonework and covered wooden two-striped tile roof.
It was built for the specific function, on the ground floor, and a residence on the first floor.
In the basement, accessed through a low door in the yard, they stored the wood.
In this oven, bread and galettes were prepared exclusively for the spongers, at the time when they started the journey, i.e. the beginning of May. From the 1950s, it operated seasonally, only a little before and a little after Easter, baking the pretzels of the neighborhood and preparing breads, etc. festive pastries.
It operated until the end of the 60s
(EN)