Parler et penser. Du dialogisme transcendantal à l΄ érotetique générale

Parler et penser. Du dialogisme transcendantal à l΄ érotetique générale

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Parler et penser. Du dialogisme transcendantal à l΄ érotetique générale

Goyard - Fabre , Simeone

Η συγκεκριμένη μελέτη αποσκοπεί κυρίως στο να θέσει υπό προοπτική το έργο του Γάλλου φιλοσόφου Francis Jacques. Εκκινώντας από, και στηριζόμενη κυρίως, στο σημαντικό βιβλίο του συγγραφέα, Dialogiques; Recherches logiques sur le dialogue1, (ήτοι, Διαλογικά λογικές έρευνες επί του διαλόγου), παρουσιάζει την πρωτοποριακή εργασία του Francis Jacques στο πεδίο της Φιλοσοφίας της Γλώσσας, και πιο συγκεκριμένα στα σημεία εκείνα, όπου η λεγόμενη «αναλυτική» παράδοση συναντάται με την λεγόμενη «ηπειρωτική» ή «ερμηνευτική». Ο Jacques, αν και αντλεί επιχειρήματα τόσο από την κριτική του Wittgenstein και της Σχολής της Οξφόρδης όσον αφορά στην κατάρριψη του μύθου μιας γλώσσας που έρχεται να εκφράσει μια προϋπάρχουσα και αυτόνομη σκέψη, όσο και από την Ερμηνευτική του Cassirer, η οποία εστιάζει στο συμβολικό και, άρα, στο μη αυτόνομο της γλώσσας, δεν καταφεύγει σε έναν στείρο συγκρητισμό. Η συμβολή του είναι πρωτότυπη, και, προπάντων, καταδεικνύει την ύπαρξη προβλημάτων σε εκείνα ακριβώς τα σημεία, που οι φιλοσοφίες της γλώσσας ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού δεν βλέπουν παρά βεβαιότητες. Μέσω αυτού που αποκαλεί «ερωτηματική σκέψη» (pensée interrogative), παρουσιάζει έναν καινοφανή τρόπο να προσεγγιστεί το παλαιό ζήτημα περί της σχέσεως που συνδέει την σκέψη με την γλώσσα.

Επετηρίδα


2010


Σκέπτεσθαι
Γενική Φιλοσοφία
Ομιλείν


Κείμενο/PDF

Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.