Governance Facing Values in an Era of Globalization

Governance Facing Values in an Era of Globalization

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ακαδημία Αθηνών   

Αποθετήριο :
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΚΕΕΦ)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_NC_SA



Governance Facing Values in an Era of Globalization

Μουτσόπουλος , Ευάγγελος

Η παγκοσμιοποίηση είναι μια οικονομική θεωρία. Είναι, επιπλέον, και ένα είδος ιδεολογίας, και, φυσικά, μια πράξις, η οποία δοκιμάζεται επί τη βάσει της αποτελεσματικότητάς της. Ο υψηλός βαθμός κίνδυνου που θα μπορούσε να εμπεριέχεται στην υιοθέτηση της έχει ήδη καταγγελθεί σχετικά νωρίς. Είναι καθήκον της όποιας ευσυνείδητης και καλά καταρτισμένης ομάδας διακυβέρνησης, η οποία έχει και συναίσθηση της αποστολής της, να μεριμνά για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, ούτως ώστε να αποτρέπει διοικητικές δυσλειτουργίες, οι οποίες μπορεί να ποικίλλουν από ελαφρώς παραβατικές συμπεριφορές μέχρι εντελώς καταστροφικούς χειρισμούς. Η άμεμπτος διακυβέρνηση προϋποθέτει την ανάλογη προπαρασκευή των πολιτών που πέπρωται να την ασκήσουν. Το κλασσικό ιδεώδες της καλοκαγαθίας, τουτ΄ έστιν της πολιτιστικής επάρκειας και της ηθικής ακεραιότητας, είναι ακόμα και τώρα επίκαιρο. Ο Πλάτων, στα βήματα του Δάμωνα της Όας, ο οποίος έζησε έναν αιώνα πριν από αυτόν, υπέδειξε με σαφή τρόπο τα παιδαγωγικά πρότυπα και μεθόδους που πρέπει να ακολουθούνται, προκειμένου αυτό το ιδεώδες να καταστεί προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες. Η αδιάλειπτος προσπάθεια να αναχθούμε σε ένα τέτοιο ιδανικό θα μπορούσε να γίνει το εχέγγυο όχι μόνον της ποιότητας και των ικανοτήτων των μελλοντικών κυβερνήσεων, αλλά και να αποβεί προς όφελος της παγκοσμιοποίησης και, εν τέλει, του μέλλοντος της ανθρωπότητας.

Επετηρίδα


2010


Διακυβέρνηση
Γενική Φιλοσοφία
Αξίες
Παγκοσμιοποίηση


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.