Κόσμος Β
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
Public Domain CC0

Ελεύθερο από Περιορισμούς Πνευματικής Ιδιοκτησίας
CC0



Κόσμος Β (EL)

Γιάννης Σπυρόπουλος (EL)

Ο Γιάννης Σπυρόπουλος (1912-1990), που γεννήθηκε στην Πύλο, σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1930-1936) με τους συντηρητικούς καθηγητές Ουμβέρτο Αργυρό, Σπύρο Βικάτο και Επαμεινώνδα Θωμόπουλο. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole des Beaux Arts του Παρισιού (1938-1939), όμως σχεδόν έως και αρχές της δεκαετίας του 1950 η ζωγραφική του ήταν συντηρητική. Μέσα από τη μελέτη του ελληνικού τοπίου ο ζωγράφος υιοθέτησε αρχικά μια εξπρεσιονιστική έκφραση και, περί το 1960 υιοθέτησε την αφηρημένη τέχνη. Σύντομα αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο πρωτοποριακούς Έλληνες καλλιτέχνες, έλαβε μάλιστα διεθνή αναγνώριση ειδικά με τη βράβευσή του από την UNESCO στο πλαίσιο της 30ής Μπιενάλε της Βενετίας, το 1960. Στα έργα του Σπυρόπουλου ουσιαστικά δεν υφίσταται θέμα. Η ανεικονική ζωγραφική του αναδεικνύει το χρώμα, την πινελιά, τη χειρονομία σε βασικά οπτικά ζητούμενα, προτείνοντας μια αυθύπαρκτη, οπτική πραγματικότητα, κατασκευασμένη από τον κατεξοχήν υλικό της ζωγραφικής, το χρώμα. Η σύνθεση με τίτλο Κόσμος Β εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, αν και αποτελεί έργο χαρακτικής. Η εικόνα μοιράζεται σε δύο άνισες ζώνες με τη χρήση μιας μεγάλης, μαύρης ταινίας. Αμφότερες διαμορφώνεται εικαστικά από μια ματιέρα καθαρού χρώματος που παραπέμπει στους πίνακες του Σπυρόπουλου. Όμως, κάτω από το μαύρο διακρίνονται αποκόμματα εφημερίδων, κείμενα και εικόνες δίνοντας στο σύνολο την αίσθηση ενός παλίμψηστου, ενός έργου που δομείται σε επάλληλες στρώσεις οπτικής πληροφορίας. Ο Σπυρόπουλος εξέθεσε πρώτη φορά Μεταξοτυπικά και χαλκογραφικά πολλαπλά, μια σειρά χαρακτικών που εμπνέονταν από την αφηρημένη ζωγραφική του τον Δεκέμβριο του 1986 στην Αίθουσα Τέχνης Νέες Μορφές. Ήταν λίγα μόλις χρόνια πριν τον θάνατό του και συνιστά την τελευταία μεγάλη ενότητα έργων του. η σειρά εκτέθηκε κατόπιν στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τη Λευκωσία αλλά και τη Ρόδο (στη γκαλερί Πρίσμα το 1987). (EL)

χαρακτική (EL)

μεικτή τεχνική σε χαρτί (EL)

43,3 × 30 εκ. (EL)


1986 (EL)


Πολιτισμός (κουλτούρα) (EL)

Εικόνα

http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.el




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.