Αγία Παρασκευή Αλωνίσταινας

Αγία Παρασκευή Αλωνίσταινας

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Δήμος Τρίπολης   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Δήμου Τριπόλεως   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 3.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_SA



Αγία Παρασκευή Αλωνίσταινας (EL)

Παπαγεωργίου, Απόστολος
Παπαγεωργίου, Απόστολος (EL)

Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται στην Αλωνίσταινα Αρκαδίας, χωριό του Μαινάλου. Είναι χτισμένη στη θέση του αρχαίου ποταμού Ελισσώνα. Περιστοιχίζεται από το ελατόδασος και κοσμεί το κέντρο της πλατείας του χωριού. Η Αγία Παρασκευή είναι μια ιεροφάνεια που σχετίζεται με το υδάτινο στοιχείο. Στην περιοχή στα αρχαία χρόνια υπήρχε σημαντικό ιερό του Ποσειδώνα, ακριβώς λόγω της αφθονίας των πηγών που ξεπετάγονται σε «μάτια» και κεφαλάρια. Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου είναι κάθε χρόνο πόλος έλξης των προσκυνητών και των ταξιδιωτών. Η αρχική εκκλησία έχει χτιστεί το 1742. Το πέτρινο καμπαναριό της και τα μαρμάρινα σκαλοπάτια, ημικυκλικά δομημένα, τής προσδίδουν χαριτωμένη όψη. Ο τωρινός ενοριακός ναός είναι κτίσμα του 1898. Στον προαύλιο χώρο βρίσκεται ο τάφος της Ζάμπιας, της μητέρας του Θ. Κολοκοτρώνη. (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)


Αλωνίσταινα Αρκαδίας


2014-07-09


αρχιτεκτονική


Δήμος Τρίπολης (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)

Εικόνα

image/jpeg

Ελληνική γλώσσα

Δήμος Τρίπολης

http://services.tripoli.evolution-isa.gr/tripoli/item/2575
http://hdl.handle.net/11725/0001002575



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.