Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Δήμος Τρίπολης

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Δήμου Τριπόλεως

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 3.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια ΔιανομήΚάστρο Μπεζενίκου (EL)

Παπαγεωργίου, Απόστολος

Το Κάστρο Μπεζενίκου ή Βλαχέρνας είναι ερειπωμένο σήμερα κάστρο που βρίσκεται στην Αρκαδία κοντά στο Λεβίδι και 32 χλμ από την Τρίπολη. Βρίσκεται σε ύψος 1.150 μέτρων στη κορυφή βραχώδους λόφου. Τα τείχη του κάστρου έχουν χαρακτηριστικά βυζαντινής αρχιτεκτονικής και πιστεύεται ότι κτίστηκε κατά την Φραγκοκρατία μετά την επανάκτηση της περιοχής από το Δεσποτάτο του Μυστρά τον 15ο αιώνα. Διασώζονται χαρακτηριστικά αρχαίας τοιχοδομίας και ερείπια δύο πύργων, ο ένας στο εσωτερικό του έχει στέρνα. Αναφέρεται ότι το 1458 ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής δεν κατάφερε και το κατακτήσει παρόλο που το πολιόρκησε λόγω της οχυρής θέσης του. Το 1826 κατά την Ελληνική επανάσταση του 1821 το κάστρο δέχτηκε επίθεση από τον Ιμπραήμ όπου και αυτός δε κατάφερε να εκπορθήσει. Το κάστρο του Μπεζενίκου είναι ένα οχυρό σε μια βραχώδη προβολή του όρους Μαίναλο, πάνω από τη Βλαχέρνα, σε 1150 μέτρα ύψος. Με τον απροσπέλαστο χαρακτήρα του υπήρξε για χρόνια πολλά, από το 1400 περίπου που ιδρύθηκε, η μυστική καταφυγή των ευλαβών ντόπιων, Μπεζενικιωτών, Λεβιδιωτών, Χωτουσαίων και λοιπών. Από το απόρθητο μεσαιωνικό κάστρο του Μπεζενίκου το 1458 δόθηκε η ηρωική μάχη των Ελλήνων έναντι του Μωάμεθ του 2ου του Πορθητή. Από εδώ πάλι αμύνθηκαν απέναντι στις ορδές του Ιμπραήμ στην επανάσταση του 1821. Το μοναστήρι είναι πολυεπίπεδο, με πολλές κρύπτες κάτω από τα κελιά του και εικάζεται πως λειτούργησε εδώ κρυφό σχολειό. Στα νότια του κάστρου βρίσκεται ο ναός της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας. Είναι χτισμένος μέσα σε μεγάλη σπηλιά και είναι εύκολα προσεγγίσιμο από τον ταξιδιώτη. (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)

Δήμος Τρίπολης

Λουκάς Αρκαδίας


2011-11-09


Εικόνα

image/jpeg

Ελληνική γλώσσα

Δήμος Τρίπολης
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.