Όρος Μαίναλο

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Δήμος Τρίπολης   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Δήμου Τριπόλεως   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 3.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_SA



Όρος Μαίναλο (EL)

Παπαγεωργίου, Απόστολος
Παπαγεωργίου, Απόστολος (EL)

Το όρος Μαίναλο είναι βουνό της Πελοποννήσου στον νομό Αρκαδίας με υψηλότερη κορυφή στα 1980μ. Βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και καταλαμβάνει σχεδόν όλο τον βόρειο νομό Αρκαδίας. Περιβάλλεται στα ανατολικά από τα όρη Ολίγυρτος, Τραχύ, Λύρκειο και Αρτεμίσιο, βόρεια από τα Αροάνια και τον Ερύμανθο, δυτικά από την Μίνθη και το Λύκαιο και νότια από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα. Το όνομά του σημαίνει την ιερή μανία, τη θεία παραφορά που φέρνει η άγρια φύση. Το Μαίναλο εντάχθηκε στο δίκτυο προστασίας και ανάδειξης Natura 2000. Εδώ συναντάται μια σπάνια ομορφιά. Ψηλές βουνοκορφές, πυκνά δάση ελάτης, μια σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ποτάμια και φαράγγια άγριας ομορφιάς, εντυπωσιακές χαράδρες, αλλά και παραδοσιακοί οικισμοί στις πλαγιές του βουνού (όπως Βυτίνα, Ελάτη, Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο κ.α.) Και παράλληλα μια ιστορία αιώνων στα βάθη της ελληνικής μυθολογίας, η κατοικία το Τραγοπόδαρου Θεού Πάνα, αλλά και μοναστήρια και ιστορικοί τόποι, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διάρκεια της Επανάστασης του Ελληνικού Έθνους το 1821. Το Μαίναλο το τραγούδησε ο Βιργίλιος, ο Οβίδιος, ο Γκαίτε, ο Σίλλερ. Εν πολλοίς, είναι αυτό το όρος που πυροδότησε την παγκόσμια αγάπη για την Αρκαδία των ποιμένων και των θεών. Η Οστρακίνα και το φαράγγι του Λούσιου, το Αρκουδόρεμα και η Βυτίνα, η Δημητσάνα και η Τρίπολη είναι ζωντανές παρακαταθήκες της γητεμένης Αρκαδίας. (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)


Κερασιά Αρκαδίας


2011-11-30




Δήμος Τρίπολης (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)

Εικόνα

image/jpeg

Ελληνική γλώσσα

Δήμος Τρίπολης

http://services.tripoli.evolution-isa.gr/tripoli/item/2685
http://hdl.handle.net/11725/0001002685



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.