Ιερά Μονή Παναγίας της Κανδύλας

Ιερά Μονή Παναγίας της Κανδύλας

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Δήμος Τρίπολης   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Δήμου Τριπόλεως   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 3.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_SA



Ιερά Μονή Παναγίας της Κανδύλας (EL)

Παπαγεωργίου, Απόστολος
Παπαγεωργίου, Απόστολος (EL)

Η Ιερά Μονή Παναγίας της Κανδήλας βρίσκεται ανάμεσα στον Ολίγυρτο και το όρος Τραχύ, 41 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Είναι γυναικείο μοναστήρι και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η παράδοση θέλει ο μικρός σπηλαιώδης –αρχικά- ναός να έχει υποδειχθεί από μια επίμονη λάμψη για το πού θα χτιστεί γύρω στο 1650. Πλήθος κελιών έχουν λαξευτεί στα απόκρημνα βράχια. Δυστυχώς οι πυρκαγιές στα χρόνια του αγώνα κατέστρεψαν τα αρχεία και χάθηκε μεγάλο μέρος της ιστορίας της. Με πατριαρχικό γράμμα του Γρηγορίου του Ε’ γίνεται σταυροπηγιακή μονή, όντας αντρικό μοναστήρι. Η προσφορά των μοναχών της στην Ελληνική Επανάσταση ήταν τεράστια. Ο ηγούμενος Καλλίνικος υπήρξε κανονικός πολέμαρχος. Ήταν επίσης έμπειρος γιατρός και γι’ αυτό το μοναστήρι έγινε το αναρρωτήριο των αγωνιστών. Έτσι η Ιερά Μονή Παναγίας της Κανδήλας πλήρωσε βαρύ τίμημα με αποτέλεσμα να καταστραφεί το 1820. Αναστηλώθηκε και από το 1936 λειτουργεί ως γυναικεία μονή. Το όνομα της κορυφής που βρίσκεται είναι Κρουσταλλές, αλλά οι ντόπιοι το λένε και Τρύπες ή απλά Μοναστήρι. Στην ίδια θέση στην αρχαιότητα υπήρχε ιερό της Αρτέμιδος Κονδυλεάτιδος. (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)


Τρίπολη Αρκαδίας


2014-07-09


αρχιτεκτονική


Δήμος Τρίπολης (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)

Εικόνα

image/jpeg

Ελληνική γλώσσα

Δήμος Τρίπολης

http://services.tripoli.evolution-isa.gr/tripoli/item/2709
http://hdl.handle.net/11725/0001002709



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.