Ιερά Μονή Βαρσών

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Δήμος Τρίπολης   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Δήμου Τριπόλεως   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 3.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_SA



Ιερά Μονή Βαρσών (EL)

Παπαγεωργίου, Απόστολος
Παπαγεωργίου, Απόστολος (EL)

Η Ιερά Μονή Βαρσών είναι ανδρική μονή που βρίσκεται στο όρος Κτενιάς, 11 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Είναι σταυροπηγιακή μονή, αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Από το Άγιο Βήμα ξεκινάει μυστικό αγίασμα που πληθαίνει και ξεχύνεται άφθονο από τις πολλές δροσερές βρύσες. Μέχρι και σήμερα στη Μονή, αθλοφόροι μοναχοί εργάζονται πνευματικά κατά τα ορθόδοξα πρότυπα άσκησης. Ο ηγούμενος Συμεών, ήρωας της επανάστασης, φρόντισε αυτή η μονή να λάβει ενεργό μέρος στον αγώνα του 1821. Στο καθολικό άλλωστε της μονής φιλοξενούνται το σκήνωμα του Νεομάρτυρα Δημητρίου και τμήμα του λειψάνου του Νεομάρτυρα Παύλου. Πρόκειται για τους πολιούχους της Τρίπολης που μαρτύρησαν λίγο πριν την έναρξη της επανάστασης. Ο εξωτερικός περίβολος έχει διαμορφωθεί με το πέρασμα του χρόνου και με τους κόπους των μοναχών. Η αρχική μονή εδραιώθηκε περί τον 11ο μ. Χ. αιώνα αλλά άκμασε το 14ο αιώνα. Υπέστη όμως πολλές φορές το μένος των κατακτητών του Μοριά, χωρίς ωστόσο ποτέ να αφανιστεί. Διαθέτει πλούσιο αρχείο και πλήθος κειμηλίων, καθώς και σημαντική βιβλιοθήκη. Το σημερινό αρχιτεκτόνημα έχει με σεβασμό χρησιμοποιήσει μέλη από όλες τις προηγούμενες ιστορικές περιόδους. (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)


Τρίπολη Αρκαδίας


2014-07-09


αρχιτεκτονική


Δήμος Τρίπολης (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)

Εικόνα

image/jpeg

Ελληνική γλώσσα

Δήμος Τρίπολης

http://hdl.handle.net/11725/0001002715
http://services.tripoli.evolution-isa.gr/tripoli/item/2715



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.