Ναός Επισκοπής Τεγέας

Ναός Επισκοπής Τεγέας

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Δήμος Τρίπολης   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Δήμου Τριπόλεως   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 3.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_SA



Ναός Επισκοπής Τεγέας (EL)

Παπαγεωργίου, Απόστολος
Παπαγεωργίου, Απόστολος (EL)

Ο Ιερός Ναός της Επισκοπής Τεγέας βρίσκεται στην Τεγέα Αρκαδίας. Η ανθρώπινη παρουσία εδώ ήταν αδιάλειπτη, οπότε υπάρχουν ευρήματα αρχαϊκά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά. Σώζονται επίσης υπολείμματα μεσαιωνικού κάστρου. Ο Ναός είναι βυζαντινού ρυθμού αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η πανήγυρης που γίνεται το Δεκαπενταύγουστο είναι η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου. Πλήθος κόσμου συρρέει στην Επισκοπή για να τιμήσει την Παναγία και να συνδεθεί με την αρχέγονη ιερότητα του τόπου. Η εικόνα της Θεομήτορος λιανεύεται μέσα στο πάρκο του Τεγεατικού συνδέσμου. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ανοιχτό τεράστιο αρχαιολογικό χώρο, σκιασμένο από τα υψηλά δέντρα. Η όλη ατμόσφαιρα αφήνει την ψυχή να σηκωθεί στα ουράνια. Η αρχική εκκλησία πρέπει να χτίστηκε τον 11ο ή τον 12ο αιώνα. Ήταν η μητρόπολη του μεσαιωνικού πολίσματος του Νικλίου. Η θέση της συμπίπτει με το κοίλον του αρχαίου θεάτρου. Η σημερινή εκκλησία έγινε με δαπάνες του Τεγεατικού συνδέσμου το 1888, μιας και ο προϋπάρχων ναός είχε καταρρεύσει. Μέχρι και το 1851 λάμβανε χώρα ένα ιδιότυπο έθος στον περιβάλλοντα χώρο, ένα πανηγύρι ονομαζόμενο του Κάλλους, που ήταν αφιερωμένο στα συνοικέσια. Πρόκειται για επιβίωση των ύστερων αρχαϊκών πρακτικών του ζευγαρώματος, γνωστών σε όλη την ελληνική επικράτεια. (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)


Αλωνίσταινα Αρκαδίας


2014-07-09


αρχιτεκτονική


Δήμος Τρίπολης (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)

Εικόνα

image/jpeg

Ελληνική γλώσσα

Δήμος Τρίπολης

http://hdl.handle.net/11725/0001002775
http://services.tripoli.evolution-isa.gr/tripoli/item/2775



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.