Βυζαντινός Ναός Παναγίας στο Λεβίδι

Βυζαντινός Ναός Παναγίας στο Λεβίδι

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Δήμος Τρίπολης   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Δήμου Τριπόλεως   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 3.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_SA



Βυζαντινός Ναός Παναγίας στο Λεβίδι (EL)

Παπαγεωργίου, Απόστολος
Παπαγεωργίου, Απόστολος (EL)

Ο Βυζαντινός Ιερός Ναός Παναγίας Λεβιδίου βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από το Λεβίδι, μέσα στο Μαντινικό πεδίο. Ο χώρος ήταν πάντα ιερός, αφού φιλοξενούσε σέβασμα της Υμνίας Αρτέμιδος. Άφθονα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά μέλη έχουν αφομοιωθεί στην κατασκευή του ναού. Πωρόλιθοι, κέραμοι και εξεργασμένοι λίθοι έχουν ταιριάξει με νεότερα υλικά για να αποδοθεί αυτή η ιδιαίτερη μορφή στο ναό. Η εκκλησία ανεγέρθηκε τον 11ο μ.Χ. αιώνα και ανήκει στον τύπο της βασιλικής με τρουλοκαμάρα, σπάνιος αρχιτεκτονικός τύπος που συναντάται σε ελάχιστες εκκλησίες. Είναι σταυρεπίστεγος ναός και ο θόλος του έχει αγιογραφηθεί. Πρέπει να έχει υποβληθεί σε αρκετές ανακαινίσεις χωρίς ποτέ όμως να αλλοιωθεί ο αρχικός του τύπος και ρυθμός. Στο επιστήλιο της θύρας υπάρχει επιγραφή που μνημονεύει μία από τις ανακαινίσεις και φέρει στο μέσον ανάγλυφη παράσταση αγγέλου. «Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΟΥΤΟΣ Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΟΤΕ ΕΚΤΙΣΘΗ ΑΓΝΩΣΤΟΝ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΘΗ ΔΕ ΤΩ 1629 ΕΤΕΙ ΑΝΕΚΑΙΝΙΣΘΗ ΠΑΛΙΝ ΤΩ 1903» (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)


Αλωνίσταινα Αρκαδίας


2014-07-09


αρχιτεκτονική


Δήμος Τρίπολης (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)

Εικόνα

image/jpeg

Ελληνική γλώσσα

Δήμος Τρίπολης

http://services.tripoli.evolution-isa.gr/tripoli/item/2809
http://hdl.handle.net/11725/0001002809



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.