Πιάνα Αρκαδίας

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Δήμος Τρίπολης   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Δήμου Τριπόλεως   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 3.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_SA



Πιάνα Αρκαδίας (EL)

Παπαγεωργίου, Απόστολος
Παπαγεωργίου, Απόστολος (EL)

Το χωριό Πιάνα είναι η επικράτεια του Πανός. Αυτή η περιοχή της Φαλάνθου πήρε το όνομά της από τον αδάμαστο και γονιμοποιό θεό της βλάστησης και της ζωής. Το χωριό της Πιάνας, άλλοτε έδρα του Δήμου Φαλάνθου έχει διακηρυχτεί ως διατηρητέος οικισμός, κάτι που οφείλεται στην προσήλωση των κατοίκων του στην παράδοση. Το προσεγμένο λαογραφικό μουσείο της Πιάνας διαφυλάσσει όλο το πανόραμα της εντόπιας ζωής. Τα σπίτια αποτελούν ξεχωριστό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Η Πιάνα αναβίωσε το 1600 περίπου και έμελλε να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην επανάσταση. Εκτός της συμμετοχής των παλικαριών της, υπήρξε και ο κύριος προμηθευτής ψωμιού για τους πολιορκημένους. Τα νερά της Πιάνας υδροδοτούν την Τρίπολη. Παραδοσιακές βρύσες, όπως του Κάπα ή η Βρύση του Αφέντη στον Κάτω Μαχαλά μαρτυρούν την αγάπη των κατοίκων για τη διαφύλαξη της παράδοσης του χωριού. Η θέση της Πιάνας στο Μαίναλο, ανατολική, της προσφέρει άφθονη ηλιοφάνεια. Κοντά της βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Διπαίας. Στον κάμπο της Πιάνας περνάει ο ποταμός Ελισσώνας και από πάνω βρίσκεται το Πιανοβούνι. (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)


Ορχομενός Αρκαδίας


2011-11-30




Δήμος Τρίπολης (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)

Εικόνα

image/jpeg

Ελληνική γλώσσα

Δήμος Τρίπολης

http://hdl.handle.net/11725/0001002821
http://services.tripoli.evolution-isa.gr/tripoli/item/2821



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.