Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Δήμος Τρίπολης

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Δήμου Τριπόλεως

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 3.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια ΔιανομήΜητρόπολη Μουχλίου (EL)

Παπαγεωργίου, Απόστολος

Η Μητρόπολη Μουχλίου Αρκαδίας είναι μονή στο Νομό Αρκαδίας, μια κανονική καστροπολιτεία με μεγάλη ιστορία και θρύλους. Βρίσκεται σε κωνοειδή οχυρό λόφο του Παρθένιου Όρους. Ιδρύθηκε το 1295 από το στρατηγό Ανδρόνικο Ασάν, συγγενή των Παλαιολόγων. Το Μούχλι αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα οχυρά της ύστερης βυζαντινής αυτοκρατορίας, σταθμός των στρατευμάτων και μεγάλο πολιτισμικό και θρησκευτικό κέντρο με δική του Μητρόπολη. Υπάρχει μάλιστα σχέση με την Παναγία του Μουχλίου στην Κωνσταντινούπολη, μιας και υπάρχουν μαρτυρίες πως αυτή, η της Πόλης, ιδρύθηκε από Αρκάδες. Η αρκαδική Μητρόπολη είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ανεγέρθηκε κάπου στα 1281. Είναι άρρηκτα δεμένη με την ύστερη βυζαντινή αυτοκρατορία, ενώ η προφορική παράδοση επιμένει πως τις νύχτες πριν από κρίσιμες στιγμές και γεγονότα οι καμπάνες της Μητρόπολης – φυγαδευμένες πια και άφαντες- χτυπούν και σημαίνουν τον κίνδυνο. (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)

Δήμος Τρίπολης

Παρθένι Αρκαδίας


2014-07-09


Εικόνα

image/jpeg

Ελληνική γλώσσα

Δήμος Τρίπολης
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.