Ροεινό Αρκαδίας

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Δήμος Τρίπολης   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Δήμου Τριπόλεως   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 3.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή
CC_BY_SA



Ροεινό Αρκαδίας (EL)

Παπαγεωργίου, Απόστολος
Παπαγεωργίου, Απόστολος (EL)

Το Ροεινό Αρκαδίας είναι μικρό χωριό στους πρόποδες του όρους Μαινάλου. Το όνομα του χωριού είναι ένας εύηχος αναγραμματισμός της λέξης Ορεινό και βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μέτρων πάνω στο Μαίναλο. Απέχει 4 χιλιόμετρα από τον κεντρικό δρόμο μετά τη Βυτίνα και 19 χλμ. από την πόλη της Τρίπολης. Η εκκλησία του χωριού είναι ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, ο οποίος χτίστηκε το 12ο αιώνα. Ο ναός φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου. Δύο ακόμα ναοί, αυτός του Αγίου Δημητρίου, χτισμένος το 13ο αιώνα και της Παναγίας του 16ου αιώνα μαρτυρούν την πλούσια θρησκευτική ιστορία του Ροεινού. Πράγματι, το Ροεινό είχε μεγάλες σχέσεις τόσο με τα μοναστήρια του Μυστρά όσο και με τη μεσαιωνική Ταβία, τη σημερινή Δαβιά Αρκαδίας, όπου και άκμασε μία από τις πιο σπουδαίες σχολές αγιογραφίας της ύστερης βυζαντινής περιόδου. Δείγματα αυτής της σχολής υπάρχουν στην εκκλησία της Θεοτόκου. Το Ροεινό άκμασε τόσο κατά τους μέσους χρόνους, όπου και ήταν έδρα της Φαλάνθου, όσο και κατά την επανάσταση, αφού πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τα πεδινά για πιο οχυρούς τόπους. Το χωριό ατενίζει όλο το οροπέδιο της Δαβιάς και προσφέρει γαλήνη και ανάπαυση μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο. Ο πληθυσμός του είναι 30 κάτοικοι, αλλά το καλοκαίρι ο αριθμός αυξάνεται, λόγω των παραθεριστών. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε ένα λόφο, που τον περικλείουν ψηλότερα βουνά, κατάφυτα κυρίως από έλατα. Έχει υψόμετρο 1200 μ. Πολύ κοντά στην πλατεία είναι χτισμένος ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος διαθέτει και ξενώνα για τους προσκυνητές. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Τα σπίτια είναι παραδοσιακά, χτισμένα με πέτρα και ξύλο. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ξένοι αγοράζουν παλαιά σπίτια ή οικόπεδα και κατασκευάζουν εκεί τις εξοχικές τους κατοικίες. (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)


Παλλάντιο Αρκαδίας


2014-07-09




Δήμος Τρίπολης (EL)

Δήμος Τρίπολης
Δήμος Τρίπολης (EL)

Εικόνα

image/jpeg

Ελληνική γλώσσα

Δήμος Τρίπολης

http://hdl.handle.net/11725/0001002837
http://services.tripoli.evolution-isa.gr/tripoli/item/2837



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.