Το αμπέλι και το κρασί στη Νάουσα, πρόγραμμα Π.Ε. σχ. έτους 2006-2007

Το αμπέλι και το κρασί στη Νάουσα, πρόγραμμα Π.Ε. σχ. έτους 2006-2007
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*

131  ψηφιακά αρχεία

basic type logo 131 JPEG

δείτε ή κατεβάστε όλα τα ψηφιακά αρχεία
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
τα ψηφιακά αρχεία ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY 4.0
Αναφορά Δημιουργού
CC_BY



Το αμπέλι και το κρασί στη Νάουσα, πρόγραμμα Π.Ε. σχ. έτους 2006-2007 (EL)

ο Γυμνάσιο Νάουσας . Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης -- Συγγραφέας (EL)

Κύρου, Νίκος -- Επιμελητής έκδοσης (EL)
Κάγκας, Δημήτριος -- Επιμελητής έκδοσης (EL)

Σκοπός της περιβαλλοντικής ομάδας του 3ου Γυμνασίου Νάουσας είναι, μέσα από την εργασία της με τίτλο «Το αμπέλι και το κρασί στη Νάουσα», να παρουσιάσει τις περιοχές που καλλιεργείται το αμπέλι, τον τρόπο καλλιέργειας του, τις ποικιλίες σταφυλιών που υπάρχουν και τα αμπελουργικά επαγγέλματα. Ειδικότερα εξετάζεται η ιστορία του κρασιού στην Νάουσα, καθώς και ο ρόλος που έπαιξε η οικογένεια Μπουτάρη στην αναβίωση της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή. Μέσω φωτογραφιών δίνεται η εικόνα του αμπελιού όλους τους μήνες του χρόνου και τα στάδια εξέλιξης του. Υπάρχουν πληροφορίες για τη προέλευση των λέξεων αμπέλι και κρασί, σύνθετες λέξεις με τον οίνο και το αμπέλι, εκφράσεις, παροιμίες, αινίγματα, ανέκδοτα, λογοπαίγνια, γρίφοι, τοπωνύμια. Παρουσιάζεται το αμπέλι και το κρασί στη χριστιανική θρησκεία, τη λαϊκή παράδοση, τα δημοτικά τραγούδια, τους μύθους, τη λογοτεχνία, τις τέχνες, τη ζωγραφική και την κεραμική. Υπάρχουν χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια και τις ασθένειες του αμπελιού, τον τρόπο παρασκευής του κρασιού, τη σωστή ωρίμανση του και τη διατήρηση του. Ακόμη έγινε συλλογή συνταγών με κύριο συστατικό το κρασί. Επιχειρείται να παρουσιαστούν οι παθολογικές καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από το πάθος για το ποτό και τις βλαβερές συνέπειες της υπερκατανάλωσης του αλκοόλ. Επίσης, τονίζεται η σημασία της παραγωγής και του εμπορίου του κρασιού καθώς και ο χαρακτηρισμός Π.Ο.Π. στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Νάουσας. Ακόμη αναφέρονται τα οινοποιεία που υπάρχουν στην περιοχή. Τέλος, παρουσιάζονται οι επισκέψεις και οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. (EL)
131 σ.: εικ. (EL)



2007


Οίνοι και οινοποιία -- Ιστορία (EL)
Σχολικές εργασίες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (EL)
Αμπελουργία -- Νάουσα (EL)
Νάουσα -- Κρασιά (EL)
Σταφύλια (EL)
Ποικιλίες (EL)
Οίνοι και οινοποιία -- Ελλάς -- Νάουσα (EL)

Νάουσα: 3ο Γυμνάσιο Νάουσας. Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,2007 (EL)

Ελληνική γλώσσα

Εικόνα




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.