Ο Στέργιος Τσιούμας κατάγεται από την επαρχία Βοΐου της Δυτικής Μακεδονίας. Γεννήθηκε στο Ζαΐρ το 1954 και εγκαταστάθηκε οριστικά στη Θεσσαλονίκη το 1964. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ. και μαθήτευσε φωτογραφία κοντά στον Μάνο Στεφανίδη και σε ελεύθερα μαθήματα στη Σχολή “75″ των Βρυξελλών. Άσκησε το επάγγελμα του αρχιτέκτονα στη Θεσσαλονίκη. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, ενώ έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Το φωτογραφικό του έργο προσφέρει μια σειρά έντεχνων ντοκουμέντων από την αρχιτεκτονική μεταμόρφωση της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του '70, συνιστώντας καταγραφή του κοινωνικού, αστικού ήθους της εποχής με έμφαση στο δομημένο περιβάλλον. Επιλεγμένες φωτογραφίες από το αρχείο του καλλιτέχνη εκτέθηκαν υπό τον τίτλο «Μια ανήσυχη βόλτα. Φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη του '70» στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Photosynkyria 2006 που οργάνωσε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Η διερευνητική ματιά του Στέργιου Τσιούμα ανακαλύπτει γωνιές της πόλης που μαρτυρούν το πέρασμα του χρόνου όπως αυτό αποτυπώνεται στη φθορά της όψης των κτιρίων. Η παρούσα εικόνα φέρνει στο προσκήνιο ένα τμήμα της αγοράς της οδού Βασιλέως Ηρακλείου. Το ταλαιπωρημένο από την πολυετή χρήση πάτωμα σε πρώτο πλάνο, τα χαμηλά κτίρια των καταστημάτων με τις εναπομείνασες επιγραφές και τα σκόρπια στον χώρο έπιπλα συνθέτουν την εικόνα μιας άλλης εποχής που ξεπροβάλλει σαν σκηνογραφία μέσα στο αστικό τοπίο των ψηλών πολυκατοικιών που ορθώνονται περιμετρικά. Μέσα από ένα πλήθος φωτογραφιών γίνεται έκδηλο το ενδιαφέρον του Στέργιου Τσιούμα για την αποτύπωση μιας φυσιογνωμίας της πόλης που τείνει να παρέλθει ανεπιστρεπτί εν όψει της μετάβασης στη σύγχρονη εποχή με τις δομικές αλλαγές που αυτή φέρνει.
(EL)