Θεματική έκθεση

Καρία

Το αρχαίο βασίλειο της Καρίας στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία

Η Καρία ήταν η περιοχή όπου μετανάστευσαν οι Κάρες, ένας αρχαιομικρασιατικός λαός, ο οποίος εμφανίστηκε στην Ανατολία πριν από 3500 χρόνια, όταν βασίλευαν οι Χετταίοι. Ο Όμηρος τους αναφέρει ως συμμάχους των Τρώων και τους αποκαλεί "βαρβαρόφωνους", αν και από όλα τα αρχαιομικρασιατικά φύλα ήταν το πιο εξελληνισμένο και ο Ηρόδοτος τους θεωρούσε απογόνους των Μινωιτών.

Στη Συμμαχία της Δήλου αναφέρονται ότι συμμετείχαν οι Καρικές πόλεις Τράλλεις, η Μίλητος, τα Μύλασα, η Αλικαρνασσός, η Νύσσα, η Κνίδος, η Ιασός, τα Αλάβανδα, η Καύνος και τα Καρύανδα. Άλλες πόλεις της Καρίας ήταν η Κέραμος Καρίας, η Στρατονίκεια Καρίας την οποία ίδρυσαν οι Σελευκίδες, η Αλεξάνδρεια στη Λάτμο. Κοντά στον ποταμό Μαίανδρο ήταν τα Άρπασα και η Αντιόχεια επί του Μαιάνδρου ενώ κοντά στα σύνορα με τη Φρυγία βρισκόταν η Αφροδισιάδα,  Ρωμαϊκή πρωτεύουσα της Καρίας, ιδρυμένη από τους Λέλεγες, συγγενείς με τους Κάρες, με παλαιότερες ονομασίες "Νινόη" ή "Λελέγων Πόλις".

Στην Καρία βρισκόταν ένα από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ταφικό μνημείο του Μαύσωλου, σατράπη της Καρίας, το οποίο δυστυχώς καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ιωαννίτες Ιππότες τον 16ο αιώνα. Ένα άλλο γνωστό έργο, η Αφροδίτη της Κνίδου του Πραξιτέλη, θεωρείται το ωραιότερο και πιο διάσημο άγαλμα της θεάς και βρισκόταν στον κυκλικό ναό της Αφροδίτης στην Κνίδο.

 

Μάθετε περισσότερα :