Θεματική έκθεση

Η Μικρασιατική Εκστρατεία

Οι επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία και η κατάρρευση του μετώπου
Μικρασιατική εκστρατεία: στο μέτωπο.,  Γαζιάδης, Δημήτριος και Μιχαήλ (Dag Films) Αθήνα, Mητροπόλεως 1, CC BY 4.0
Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ)- Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ)

Τα 100 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 γιορτάστηκαν στην Ελλάδα και στο στράτευμα της Μικράς Ασίας μέσα σε ένα κλίμα ρευστότητας, πολιτικής και διπλωματικής αστάθειας και απογοήτευσης.

Η Μικρασιατική Εστρατεία ήταν το τελευταίο χαρτί της Ελλάδας για να λήξει υπέρ της η υπόθεση της Μικράς Ασίας με στρατιωτικά μέσα: η καταδίωξη του κεμαλικού στρατού και η πλήρης συντριβή του, μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από την άνοιξη του 1921.

Στη θεματική έκθεση θα βρείτε πληθώρα φωτογραφιών που απεικονίζουν τις αρχικές, ενθαρρυντικές στιγμές της απόβασης, σκηνές από την προέλαση της Στρατιάς Μικράς Ασίας και από μάχες, καθημερινές σκηνές από τη ζωή στα προμαχώματα και την υποχώρηση προς το Αιγαίο. Τηλεγραφήματα, αναφορές και επιστολές φωτίζουν την πολιτική σκηνή και τις επικοινωνίες ανάμεσα στη Στρατιά και την Ελλάδα, ενώ χάρτες της ευρύτερης περιοχής και σημαντικών πόλεων δίνουν χρήσιμες γεωγραφικές πληροφορίες για την πορεία της Εκστρατείας.

Τα τεκμήρια της έκθεσης εικονογραφούν την προέλαση της Στρατιάς Μικράς Ασία προς Φιλαδέλφεια - Πάνορμο - Προύσα, την εαρινή επίθεση του Μαρτίου 1921, τη θερινή επίθεση του Ιουνίου 1921, την κρίσιμη σύσκεψη της Κιουτάχειας που κατέληξε στη μοιραία απόφαση της προέλασης στον Σαγγάριο, την πορεία μέσα από την απάνθρωπη Αλμυρά Έρημο και τις φονικές μάχες στον Σαγγάριο μπροστά από τις τουρκικές αμυντικές γραμμές τον Αύγουστο του 1921, την κατάρρευση του Μετώπου στο Αφιόν Καραχισάρ και την αναπότρεπτη πορεία προς την ήττα.