Ολυμπιακοί Αγώνες και Ολυμπισμός

Συλλεκτικά και αναμνηστικά αντικείμενα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες
ΠΑΡΙΣΙ 1924, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ,  Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, CC BY-NC-ND 4.0 GR
Ολυμπιακό Μουσείο

Τα τελευταία 120 χρόνια το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων έχει συμπεριλάβει όλο και περισσότερα αθλήματα. Από τα 9 αθλήματα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών στης Αθήνας το 1896, σήμερα οι Αγώνες περιλαμβάνουν 33. Παράλληλα με τα αθλήματα, αυξάνονται και τα επικοινωνιακά εργαλεία που απαιτούνται για την οργάνωσή τους, αλλά και τα αναμνηστικά που δημιουργούνται για να τους τιμήσουν. Συλλέκτες σε όλο τον κόσμο αγοράζουν και πουλάνε Ολυμπιακά αναμνηστικά και συλλεκτικά αντικείμενα (memorabilia).

Σ'αυτή τη θεματική έκθεση θα ανακαλύψετε την πληθώρα και την ποικιλία των αντικειμένων, ανάμεσά τους μετάλλια, μασκώτ, σουβενίρ, δάδες, καθώς και τις επίσημες αφίσες των Ολυμπιακών Αγώνων. Το επικοινωνιακό και προωθητικό υλικό που δημιουργήθηκε για κάθε Αγώνα, αποτυπώνει τις καλλιτεχνικές τάσεις της εποχής, τη φυσιογνωμία της πόλης που τους φιλοξένησε, αλλά και τις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες διοργανώθηκαν.

Όσο διαφορετικές και να ήταν οι ιστορικές συνθήκες μέσα στις οποίες έγινε η κάθε Ολυμπιάδα από το 1896 μέχρι σήμερα, η φιλοσοφία του Ολυμπισμού παραμένει η ίδια και προωθεί τις αρχές της ανοχής, της ειρήνης, του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας, με σκοπό τη δημιουργία μιας ειρηνικής κοινωνίας με λιγότερη βία και ανταγωνισμό.

Ανακαλύψτε τα  τεκμήρια της θεματικής έκθεσης