δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΕιδώλιο [Π 5722]

Πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής στον τύπο της θρηνωδού. Πατά σε βάση και φορά πολύπτυχο ποδήρη χιτώνα και ιμάτιο. Το πρόσωπο είναι συνοφρυωμένο σε έκφραση πόνου και τα χέρια λυγισμένα προς τα πάνω, τραβούν τους μακριούς βοστρύχους που πέφτουν στους ώμους. Οι θρηνωδοί, γυναικείες μορφές που θρηνούν για το νεκρό, αποτελούν ιδιαίτερα αγαπητό τύπο ειδωλίου στην Κυδωνία του 4ου αι. π.Χ., σε αντίθεση με άλλες περιοχές από όπου απουσιάζουν. Προέρχεται από οικογενειακό τάφο με λαξευτούς θαλάμους (loculi) στο νεκροταφείο της αρχαίας Κυδωνίας. Είναι προϊόν τοπικού εργαστηρίου, κατασκευασμένο με μήτρα, ενώ το πίσω μέρος είναι χειροποίητο με οπή εξαέρωσης. Χρονολογείται στην Ελληνιστική περίοδο (τέλη 4ου- αρχές 3ου αι. π.Χ.).

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Ειδώλια (EL)

Ειδώλιο (EL)
Γυναικείο ειδώλιο (EL)
Ταφικό αντικείμενο (EL)
Τάφος (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Πλ.=9,5 εκ.
Υ= 26,5 εκ.
Βάθ.= 7,5 εκ.

Χανιά (EL)
Νεκροταφείο αρχαίας Κυδωνίας (EL)
Κυδωνία (Χανιά) (EL)

Αρχές 3ου αι. π.Χ. (EL)
4ος αι. π.Χ. (EL)
Τέλη 4ου αι. π.Χ. (EL)
Ελληνιστική εποχή (EL)

2014-05-19 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.