δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΟμφάλιο [Μ 489]

Χρυσό ομφάλιο σε σχετικά καλή κατάσταση διατήρησης. Αποτελείται από πολύ λεπτό φύλλο χρυσού με κοίλο δίσκο εσωτερικά. Στο κέντρο φέρει διακόσμηση σχηματοποιημένου ρόδακα με ακτινωτά πέταλα σε σχήμα σταγόνας. Την περιφέρεια του διατρέχουν δύο οριζόντιες και παράλληλες γραμμές. Στο εσωτερικό των πετάλων σχηματίζονται ομόκεντροι κύκλοι που απολήγουν σε ένα κύκλο με παχύτερη περιφέρεια και στίγμωση στο κέντρο του. Το διακοσμητικό σχηματοποιημένο μοτίβο προέρχεται από τη μυκηναϊκή τέχνη, που και αυτή με την σειρά της το υιοθέτησε από τους κρητικούς τεχνίτες. Ανάλογο θέμα απαντάται και στην αγγειογραφία. Χρονολογείται στην Πρωτογεωμετρική εποχή (9ος αι. π.Χ.).

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

Κοσμήματα-Σφραγιδόλιθοι (EL)

Χρυσός

Κόσμημα (EL)
Πίθος (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Διάμ.: 4 εκ.

Πελεκαπίνα (Χανιά) (EL)

800 π.Χ. (EL)
Πρωτογεωμετρική εποχή (EL)
899 π.Χ. (EL)

2014-05-27 (EL)

Εικόνα

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.