Τρίωτος σφαιρικός ψευδόστομος αμφορέας [Π 726]

Τρίωτος σφαιρικός ψευδόστομος αμφορέας [Π 726]
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
Ο σύνδεσμος στην καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_NDΤρίωτος σφαιρικός ψευδόστομος αμφορέας [Π 726]

Τρίωτος, ψευδόστομος αμφορέας με κωνικό σώμα και επίπεδη βάση. Στο σχεδόν επίπεδο ώμο του αγγείου διακρίνεται το σωληνωτό στόμιο με το έντονα έξω νεύον χείλος και το ψευδές στόμιο, περιμετρικά του οποίου υπάρχουν τρεις κάθετες, ελλειπτικής διατομής λαβες. Φέρει γραπτή διακόσμηση καστανέρυθρου, ανομοιογενούς χρώματος. Τη βάση, το σώμα και τον ώμο κοσμούν παράλληλες, ανισομεγέθεις ταινίες, ενώ στο ανώτερο τμήμα του σώματος αναπτύσσεται πλατιά ζώνη με φυτικά και γραμμικά μοτίβα. Στη μία πλευρά της ζώνης εικονίζονται φοινικοειδή θέματα, τα οποία διαχωρίζονται από κάθετες διπλές γραμμές, ενώ η άλλη πλευρά διαχωρίζεται με δύο ημικύκλια και δύο τεταρτοκύκλια, τα οποία πληρούνται με επάλληλες, τεθλασμένες γραμμές και στιγμές. Στις μετόπες, που δημιουργούνται ανάμεσα στα ημικύκλια και τα τεταρτοκύκλια, εικονίζονται θαλάσσιες ανεμώνες. Στον ώμο του αγγείου παχιά ταινία περιτρέχει σταυροειδώς τη γέννεση των στομίων και τη βάση των λαβών, δημιουργώντας τέσσερις μετόπες, που κοσμούνται με θαλάσσιες ανεμώνες. Η άνω επιφάνεια του ψευδούς στομίου καλύπτεται με γραπτή σπείρα. Το αγγείο προέρχεται από τάφο στη πόλη των Χανίων και χρονολογείται στην Υστερομινωική ΙΙΙ Β περίοδο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη

Πηλός

Νεκροταφείο (Χανιά)

Διάμετρος = 19,5 εκ.
Ύψος = 18 εκ.

1100 π.Χ.
1100 π.Χ. (EL)
Υστερομινωική εποχή
Υστερομινωική εποχή (EL)
1400 π.Χ.
1400 π.Χ. (EL)

2014-06-12
2014-06-12 (EL)
Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11412/p_726_3d*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.