Τρίωτος σφαιρικός ψευδόστομος αμφορέας [Π 726]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΤρίωτος σφαιρικός ψευδόστομος αμφορέας [Π 726]

Τρίωτος, ψευδόστομος αμφορέας με κωνικό σώμα και επίπεδη βάση. Στο σχεδόν επίπεδο ώμο του αγγείου διακρίνεται το σωληνωτό στόμιο με το έντονα έξω νεύον χείλος και το ψευδές στόμιο, περιμετρικά του οποίου υπάρχουν τρεις κάθετες, ελλειπτικής διατομής λαβες. Φέρει γραπτή διακόσμηση καστανέρυθρου, ανομοιογενούς χρώματος. Τη βάση, το σώμα και τον ώμο κοσμούν παράλληλες, ανισομεγέθεις ταινίες, ενώ στο ανώτερο τμήμα του σώματος αναπτύσσεται πλατιά ζώνη με φυτικά και γραμμικά μοτίβα. Στη μία πλευρά της ζώνης εικονίζονται φοινικοειδή θέματα, τα οποία διαχωρίζονται από κάθετες διπλές γραμμές, ενώ η άλλη πλευρά διαχωρίζεται με δύο ημικύκλια και δύο τεταρτοκύκλια, τα οποία πληρούνται με επάλληλες, τεθλασμένες γραμμές και στιγμές. Στις μετόπες, που δημιουργούνται ανάμεσα στα ημικύκλια και τα τεταρτοκύκλια, εικονίζονται θαλάσσιες ανεμώνες. Στον ώμο του αγγείου παχιά ταινία περιτρέχει σταυροειδώς τη γέννεση των στομίων και τη βάση των λαβών, δημιουργώντας τέσσερις μετόπες, που κοσμούνται με θαλάσσιες ανεμώνες. Η άνω επιφάνεια του ψευδούς στομίου καλύπτεται με γραπτή σπείρα. Το αγγείο προέρχεται από τάφο στη πόλη των Χανίων και χρονολογείται στην Υστερομινωική ΙΙΙ Β περίοδο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη (EL)

Πηλός

Αγγείο (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Διάμετρος = 19,5 εκ.
Ύψος = 18 εκ.

Νεκροταφείο (Χανιά) (EL)

1100 π.Χ. (EL)
Υστερομινωική εποχή (EL)
1400 π.Χ. (EL)

2014-06-12 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.