Αγγείο με ηθμό και προχοή [Π 341]

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΑγγείο με ηθμό και προχοή [Π 341]

Πήλινο αγγείο με ηθμό και προχοή. Έχει επίπεδη βάση, σφαιρικό σώμα και ευρύ λαιμό με κοίλο περίγραμμα. Το χείλος καλύπτεται από ηθμό με οπές, ενώ σε αυτό είναι τοποθετημένη μία ελλειπτικής διατομής, καλαθόσχημη λαβή. Στο ανώτερο τμήμα του σώματος είναι τοποθετημένη λοξά μία σωληνωτή προχοή, με τρίλοβο στόμιο, η οποία ενώνεται με το χείλος με στέλεχος ελλειπτικής διατομής. Το αγγείο κοσμείται στο λαιμό με επτά οριζόντιες επάλληλες εγχαράξεις, ενώ φέρει δύο επίθετα, πλαστικά αποδοσμένα φίδια, που είναι τοποθετημένα στο ένα άκρο του χείλους και σε τμήμα του στελέχους. Τα φίδια κατέχουν ιδιαίτερη θέση στη μινωική θρησκεία και συνδέονται με τη χθόνια λατρεία. Διαφόρων τύπων αγγεία φέρουν πλαστικές μορφές φιδιών στις επιφάνειες τους και έχει υποστηριχθεί ότι χρησίμευαν για να τρέφονται τα ιερά φίδια με γάλα ή μέλι. Το αγγείο προέρχεται από τη συλλογή Μητσοτάκη και χρονολογείται στη Μεσομινωική περίοδο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη (EL)

Αγγείο (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Διάμετρος = 10,2 εκ.
Ύψος = 12,8 εκ.

1800 π.Χ. (EL)
1650 π.Χ. (EL)
Μεσομινωική εποχή (EL)

2014-06-12 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.