δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΠήλινο αγγείο [Π 397]

Πτηνόμορφος ασκός, με ατρακτοειδές σώμα και κωνική βάση, από την οποία με την αφαίρεση δύο τριγωνικών τμημάτων, σχηματίζονται δύο πόδια. Ο λαιμός του αγγείου, ο οποίος απολήγει σε τρίλοβο στόμιο, είναι στενός, κωνικός, με απόφυση στο κάτω μέρος. Η ουρά του πτηνού αποδίδεται μικρή και κάμπτεται προς τα άνω. Οριζόντια, ταινιωτή λαβή είναι τοποθετημένη στη ράχη του πτηνού και συνδέεται με το χείλος με λοξό, ταινιωτό στέλεχος. Το μεγαλύτερο τμήμα του άνω μέρους του σώματος φέρει μαύρη, στιλπνή βαφή, ενώ το κατώτερο τμήμα κοσμείται από οριζόντιες ταινίες. Το οπίσθιο τμήμα και ο λαιμός φέρουν επίσης, μαύρου χρώματος ταινίες και ζώνη με τεθλασμένες γραμμές, ενώ η ουρά και η λαβή διακοσμούνται με το μοτίβο της ιχθυάκανθας. Πρόκειται για μοναδικό αγγείο ως προς τις μεγάλες διαστάσεις και τη διακόσμησή του. Το έκθεμα προέρχεται από τη συλλογή Μητσοτάκη.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Αγγεία-Σκεύη (EL)

Αγγείο (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Μήκος = 29 εκ.
Ύψος = 23,5 εκ.

Ανατολή (EL)
Αιγαίο (EL)
Κύπρος (EL)

Πρωτογεωμετρική εποχή (EL)
1100 π.Χ. (EL)
991 π.Χ. (EL)
Υπομινωική εποχή (EL)

2014-06-12 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.